Flera skjutna på fransk skola

NYHETER

Flera personer uppges ha skjutits på en fransk skola, enligt AFP.

Enligt uppgifter har minst åtta personer skadats och en 17-årig elev på skolan ska ha gripits.

På nätet har 17-åringen hyllat tidigare skolskjutningar – och refererat till satanism och nordisk mytologi.

1 av 11 | Foto: REUTERS

Skjutningen ska ha skett på en skola i Grasse, enligt franska L’Express.

En person med flera vapen har öppnat eld och bland annat skjutit mot skolans rektor, enligt BFMTV, som rapporterar att en person har gripits, skriver TT.

Elev på skolan

Den gripne ska vara en 17-årig elev på skolan som haft en konflikt med rektorn, skriver Le Figaro.

”Två elever sköt rektorn. Den ene greps medan den andre är på flykt”, uppger Grasse kommun i ett uttalande enligt tidningen Nice-Matin.

Uppgifterna om att en gärningsman är på flykt har tillbakavisats, enligt Liberation.

Man uppger också att det inte finns något som tyder på att attacken har terrorkopplingar.

En poliskälla uppger för Liberation att 17-åringen som gripits ska ha varit okänd för polisen. Han var beväpnad med ett gevär, en pistol och två handgranater.

”Uppmanats att stanna inne”

På nätet ska 17-åringen ha publicerat bilder med kopplingar till tidigare skolskjutningar, bland annat den uppmärksammade Columbinemassakern 1999 då 14 personer mördades.

Flera andra bilder från skolskjutningar ska ha publicerats på den misstänkte gärningsmannens Facebook.

Ett Twitterkonto i gärningsmannens namn ska öppnats i juli 2016. Där har bara fyra inlägg publicerats, samtliga 15 juli, dagen efter terrorattacken i Nice. Ett av inläggen ska ha rört en amatörvideo från attacken, enligt Liberation.

Han ska också ha publicerat flera bilder med satanistreferenser, samt bilder med koppling till nordisk mytologi.

Vittne hörde skott

En peson som driver en pizzeria tvärs över gatan säger till Le Parisien att han hörde flera skott inifrån skolan, strax efter lunchtid.

En insatsstyrka från militärpolisstyrkan gendarmeriet är nu på platsen och har spärrat av området.

– Vi har uppmanats att stanna inne och avvaktar nu ytterligare direktiv från polisen, säger pizzeriaägaren till Le Parisien.

Tre personer ska ha skottskador, enligt BFMTV. Reuters uppgav under eftermiddagen att totalt åtta personer skadats, några av dem ska ha ådragit sig skador under flykt från skottlossningen.

Skolan ska vara gymnasiet Tocqueville. Invånare i Grasse uppmanas att stanna hemma, enligt Liberation.

Skickade varning

Franska regeringen ska ha skickat ut en terrorvarning till folks telefoner. I ett twitterinlägg skriver franska inrikesministeriet om en pågående händelse i skolan och uppmanar folk att lyssna på lokala myndigheter.

”Första prioritet är att polis och säkerhetsstyrkor ska kunna sköta sitt arbete. Ytterligare information kommer att lämnas från inrikesministeriet”, skriver man i inlägget.

Skolområdeschef Emmanuel Ethis, rektor på l’academie de Nice, twittrade att alla elever i staden placerats i andra säkra skolbyggnader. Han tackade också alla föräldrar för att de inte kommit till skolorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike