Tre häktade för dubbelmordet i Hallonbergen

avAdam Westin, Eric Tagesson

Två unga män och en 16-årig pojke häktas för det våldsamma dubbelmordet i Hallonbergen.

De tre misstänkta är tidigare ostraffade, med undantag av ett fall av snatteri.

Tingsrätten beslöt att ingen information får lämna rättssalen.

– Det finns ytterligare personer som kan vara misstänkta, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

Foto: P-O SÄNNÅS
Max Ahlgren, 20-åringens advokat.

På fredagen häktades två unga män, 20 och 21 år gamla samt en 16-årig pojke på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet i Hallonbergen i tisdags morse.

– Det var ett förväntat utfall idag, så jag är nöjd med det, absolut, säger kammaråklagare Olof Calmvik till Aftonbladet.

De två yngre misstänkta var sammanbitna när de fördes in i rättssalen, medan 21-åringen log mot anhöriga. I samtliga tre fall beslöt tingsrätten om yppandeförbud, vilket innebär att ingen information får lämna rättssalen.

– Det är viktigt att vi kan kan redogöra för utredningsläget som det ser ut nu, utan att de uppgifterna kommer ut i media. Eftersom att det finns ytterligare som kan vara misstänkta, och vi vill också höra ytterligare personer i utredningen, säger Olof Calmvik.

Det finns minst en person till som åklagare bedömer kan vara inblandad i dubbelmordet. Däremot är den 15-åring som greps i tisdags helt avskriven från fallet.

– Han hade ingenting med den här händelsen att göra, säger Olof Calmvik, kammaråklagare.

Samtliga nekar till brott

De tre misstänkta, som alla är bosatta i Hallonbergen, nekar till brott och deras försvarare bestred häktningarna.

– Min klient förnekar brott, så det klart att han är besviken. Mer kan jag inte säga i nuläget i och med att försvaret belagts med yppandeförbud, säger 20-åringens advokat Max Ahlgren.

Även 21-åringen nekar till brott.

– Absolut. Han bestrider häktningen, han vill inte sitta häktad, säger Ivan Fialdini, 21-åringens advokat, till Aftonbladet.

Rätten bedömer att det finns risk att de misstänkta avviker från rätten, undanröjer bevis samt fortsätter med brottslig verksamhet. Det gäller även 16-åringen, Solna tingsrätt tar inte hänsyn till hans unga ålder.

– Det är bekymmersamt, men i det här fallet så finns inga andra möjligheter, säger rådmannen Martin Weyler.

Mannen tros vara måltavlan

De tre männen, 16, 20 och 21 år gamla, trängde sig in i ett gift pars lägenhet i Hallonbergen i tisdags. Först högg de ihjäl den 41-åriga kvinnan i bostaden, sedan sprang de efter och dödade den flyende maken ute på gatan, samtidigt som den första polispatrullen anlände. Den 39-årige mannen dog på sjukhus.

Motivet till dubbelmordet är fortfarande okänt. Men enligt källor inom polisen jobbar man efter teorin att mannen var den huvudsakliga måltavlan. Detta då han var vittne i en polisutredning, där vänner till de nu häktade männen misstänks för mord.

De tre häktade är tidigare ostraffade, förutom att 21-åringen var misstänkt för snatteri år 2013. En förhandling där tre tidigare ostraffade unga personer misstänks för mord är en ganska unik situation, säger rådmannen Martin Weyler.

– Det är relativt ovanligt rent allmänt, skulle jag vilja påstå. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Martin Weyler, rådman vid Solna tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM