Kyrkan portar nakenkatterna – nu hotas drömvigseln

1 av 3
NYHETER

Bröllopet skulle bli den bästa stunden i Nicole Romas och Björn Rehnfeldts liv. Nu kanske drömmen inte kan genomföras. Parets katter är nämligen inte välkomna in i kyrkan.

– Det är som att de skulle neka någons barn att vara med på bröllopet, säger Nicole.

Kattsyskonen Alvin och Alicia är två år gamla och betyder allt för Nicole Roma, 24, och Björn Rehnfeldt, 24, från Upplands Väsby. När människoparet nu planerar sitt bröllop ska katterna inte bara delta i ceremonin – de ska även agera bestman och huvudtärna.

– Vi har valt att inte skaffa barn, det här är våra barn. De ska bäras på röda sammetskuddar med ringarna fram till altaret. Han kommer att ha en fin smoking och hon en klänning som matchar min, säger Nicole.

Guds skapelse

Att hitta en kyrka som tillåter katter inomhus visade sig dock vara svårt. Paret har redan varit i kontakt med två kyrkor och fått nej från båda. Nicole är besviken.

– På ena stället lät det ungefär som om vi ville ta in en bomb i kyrkan. Vi känner oss väldigt kränkta. Det känns konstigt att man ska neka en katt, som är guds skapelse, att träda in i kyrkan, säger hon.

Nicole förstår inte varför nakenkatterna fått avslag. Hon berättar att de utställningstränade och vana vid folksamlingar.

– Katterna kommer inte ens vara på marken utan ska sitta på kuddar med koppel. De har ingen päls som kan flyga omkring och ingen på bröllopet är allergisk, säger hon.

Öppen för utomhusvigsel

Robert Thysell är tillförordnad kyrkoherde i Sollentuna kyrka som paret vänt sig till. Han förklarar att deras kyrka inte tillåter några djur inomhus såvida det inte rör sig om exempelvis blindhundar.

– Gud och kyrkan gillar katter, men kyrkobyggnaden och kyrkan är inte samma sak. När vi jobbar med offentliga lokaler måste vi ta hänsyn till besökarnas behov, till exempel allergier. Vi tar inte in videkvistar och påskliljor heller. Det hade varit samma sak om det rört sig om en hund, säger han.

Han har inget emot katter och är öppen för att förrätta en utomhusvigsel.

– Jag har varit tillmötesgående och erbjudit dem en utomhusvigsel med djur inblandade, säger Robert Thysell.

Tydlig bild

För Nicole är en utomhusvigsel dock inte ett likvärdigt alternativ. Hon och hennes blivande make ska fortsätta leta efter en kyrka som låter dem ta med sig katterna fram till altaret.

– Vi vet hur vi vill ha det och har en tydlig bild. Vi vill vigas inne i kyrkan, om vi så behöver åka land och rike runt. Jag tycker inte det är ett högt krav att man vill ha sin katt på en kudde för att bära fram vigselringen, säger Nicole Roma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bröllop

Katter

Sollentuna

Husdjur