Resenär i rullstol ombads gå i trappor

Foto: AP / Facebook
Niamh Herbert ombads gå i trappor för att komma till flygplanet.
NYHETER

När rullstolsburna Niamh skulle med planet till London ombads hon gå uppför trapporna till planet.

Nu rasar hon mot flygbolaget Ryanair, rapporterar Evening Standard.

Rullstolsburna Niamh Herbert från Irland skulle förra fredagen ta 18.15-flyget från Dublin till London för att besöka Londons modevecka. Tillsammans med sina vänner hade hon bokat flygbiljetter med Ryanair.

Men snart började problemen. Först fick hon vänta vid gaten på assistans – som inte kom. Då bad kabinpersonal henne att gå upp för trappor för att komma till flygplanet – ”för enkelhetens skull”, rapporterar Evening Standard.

”Chockerande diskrimering”

När Niamh förklarade att hon inte kunde och vägrade följa instruktionerna hotade kaptenen att lyfta utan henne, trots att hennes vänner redan var ombord på flyget. Och så blev det – planet lyfte utan Niamh. Till sist erbjöd flygbolaget henne plats på ett senare flyg.

”Jag hör den här typen av hemska grejer varje dag, men ingen hade förberett mig på den chockerande diskriminering jag utsattes för”, skriver Niamh i ett Facebookinlägg.

Ryanair i sin tur menar att Niamh inte hade uppgett att hon behövde rullstolsassistans, och beklagar hur situationen utvecklade sig.

– Som en goodwillgest erbjöd vi henne gratis en plats på nästa plan till London, och kunden kom fram. Tusentals personer med funktionsnedsättning reser med Ryanair varje vecka utan problem, säger en talesperson för flygbolaget till Evening Standard.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryanair

London

Irland

Dublin