Ryske superhackaren lever i lyx – jagas av amerikanska FBI

1 av 4
Hackaren Jevgenij Bogatjov, 33, är världens mest jagade cyberbrottsling.
NYHETER

Hackaren Jevgenij Bogatjov, 33, är världens mest jagade cyberbrottsling.

Amerikanska FBI har utfärdat en belöning motsvarande nästan 30 miljoner svenska kronor.

Trots det lever han i sus och dus med segling och lyxbilar på en semesterort i södra Ryssland, enligt uppgifter till New York Times.

I USA anklagas Jevgenij Bogatjov för att ha lurat till sig hundratals miljoner dollar från bankkonton världen över. Pengarna har han kommit över genom att skapa ett nätverk av virusinfekterade datorer. Bland offren finns allt från ett skadedjursbekämpningsföretag i North Carolina till en polismyndighet i Massachusetts, skriver New York Times.

FBI har utfärdat en belöning på tre miljoner dollar, motsvarande nästan 30 miljoner svenska kronor, för den 33-årige ryssen.

Barack Obamas regering utfärdade i december sanktioner mot Jevgenij Bogatjov och fem andra individer efter att de amerikanska underrättelsetjänsterna kommit fram till att Ryssland försökt att påverka det amerikanska presidentvalet. Officiellt heter det att sanktionerna beror på IT-brottsligheten och inte något specifikt politiskt hackande.

Kontroll över en miljon datorer

Jevgenij Bogatjov ska vid ett tillfälle ha haft kontroll över en miljon datorer i flera länder. Han hade tillgång till allt från familjefotografier och skoluppsatser till känslig affärs- och myndighetsinformation.

Enligt New York Times verkar det som att de ryska underrättelsetjänsterna utnyttjat Jevgenij Bogatjovs brottslighet till att själva söka information på de virusinfekterade datorerna.

Ryssland ska ha intresserat sig för filer om striderna i östra Ukraina och kriget i Syrien. Enligt myndighetskällor har ryssarna även letat efter militär- och säkerhetsklassad information på datorer i USA.

Bland de övriga som belades med sanktioner finns en officer inom den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, och en känd cyberbrottsling med lettiskt pass.

Lever vid Svarta havet

Jevgenij Bogatjov lever ingalunda som en man på flykt. Tvärtom tillbringar han sin tid öppet i semesterorten Anapa vid Svarta havet. Det uppger FBI-källor för New York Times.

Där bor han i en stor lägenhet nära stranden. Han uppges gilla att segla och vara på sin lyxjakt. I hans garage finns flera lyxbilar. Eventuellt äger han även en lägenhet i Moskva.

Ryssland har inget utlämningsavtal med USA och så länge Jevgenij Bogatjov inte misstänks för något brott på rysk mark tänker man inte gripa honom.

Sommaren 2014 iscensatte FBI tillsammans med myndigheter i flera andra länder Operation Tovar – och slog till mot Jevgenij Bogatjovs kriminella infrastruktur. Hans datornätverk stängdes ner och datorer som smittats med viruset ”GameOver ZeuS” befriades.

Men något gripande blev det inte.

Advokaten kan inte säga något

New York Times har inte kunnat nå den eftersökte ryssen för en kommentar.

– Faktumet att han är efterlyst av FBI hindrar mig moraliskt från att säga något, säger hans advokat Aleksej Stotskij till tidningen.

Den tidigare FBI-agenten Austin Berglas säger till New York Times att mycket talar för att de ryska myndigheterna ser Jevgenij Bogatjov som en resurs.

– Att han är på fri fot är det bästa argumentet för det.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Ryssland

FBI

GRU