Här är bilden som rör upp fördomar på Twitter

Foto: Jamie Lorriman
NYHETER

I efterdyningarna av onsdagens attack i London, blev ett fotografi av en kvinna som går längs Westminster Bridge omdiskuterat i sociala medier. Nu har kvinnan på bilden talat ut efter reaktionerna.

Ett fotografi som togs av frilansfotografen Jamie Lorriman efter onsdagens attack i London, har spridits på sociala medier och i antimuslimska bloggar. Kvinnan som på bilden kommer gående på Westminister Bridge i London i hijab, har anklagats för att ignorera ett offer som ligger på trottoarkanten.

Bilden har publicerats som ett påstått bevis på hennes brist på oro och har använts som propaganda för att sprida antimuslimska åsikter.

Under fredagen berättade fotografen Jamie Lorriman för ABC att han tyckte att reaktionerna på fotot var missriktade och att kvinnan snarare var bedrövad än oberörd över det som precis hade hänt och noterar att tjänstemän hade bett förbipasserande att lämna platsen.

– Att anta att hon ignorerar någon är omöjligt att veta. Utseendet på kvinnans ansikte, hon är förskräckt, hon är i mitten av en traumatisk situation. Hon ville förmodligen bara gå av bron. Jag tycker så synd om kvinnan på bilden. Om hon har sett detta måste det kännas hemskt", säger han till ABC.

Kände sorg, rädsla och oro

Kvinnan som fångades på bild har uttalat sig anonymt via organisationen TellMAMA, som arbetar med att ta itu med antimuslimskt hat.

Hon skrev att hennes känslor vid tidpunkten var sorg, rädsla och oro. Och att hon hade talat med andra vittnen för att försöka ta reda på vad som hade hänt och om hon kunde vara till någon hjälp. Sedan hörde hon av sig till sin familj och hjälpte en kvinna att ta sig till Waterloo Station.

”Mina tankar går till alla offren och deras familjer. Jag skulle vilja tacka Jamie Lorriman, fotografen som tog bilden, för att ha talat i mitt försvar i media”, skrev hon i ett inlägg på TellMAMA’s Twitter.

I ytterligare en förklaring till TellMAMA berättar kvinnan att hon inte är bekväm med bilden på henne som syns överallt i sociala medier.

Jag är chockad och helt bestört över hur en bild av mig cirkulerar på sociala medier. Till de individer som har tolkat och kommenterat hur mina tankar gick i detta fasansfulla och tråkiga ögonblick, skulle jag vilja säga att jag inte bara har drabbats av efterdyningarna av en chockerande och bedövande terrorattack. Jag har också haft att göra med chocken av att hitta min bild på sociala medier hos människor som inte kan se bortom min klädsel, som drar slutsatser baserade på hat och främlingsfientlighet”, skriver hon i inlägget.

Många har visat sitt stöd

Efter kritiken är det många som visat kvinnan sitt stöd genom att publicera liknande bilder från skräckscenerna på bron.

”Det var många som retweetade bilden på den muslimska tjejen, men ingen gjorde det på bilden av den vita mannen som gjorde samma sak”, skriver en Twitteranvändare.

Foto: Twitter - Impeach Donald Trump
ARTIKELN HANDLAR OM

London

Fotografi