Ovädret håller i sig – gula varningar och risk för kringflygande föremål

Publicerad 2024-07-07

Det väntas bli rejält blåsigt under söndagen.

SMHI har utfärdat varningar och uppger att det är risk för kringflygande föremål och nedfallna träd.

Bosse Ericsson, 69, rustar inför stormbyarna.

– Jag har knutit fast utemöblerna för det är väldigt kraftig vind här nu, säger han.

Under söndagen har SMHI fortsatt utfärdat flera gula varningar runt om vårt avlånga land.

Framförallt gäller varningarna för hög vind. I nästan hela Östersjöområdet kommer det vara kuling (14-17m/s) under söndagen.

Och de hårda vindarna ser ut att hålla i sig. Även under måndagen är flera gula varningar utfärdade.

På Västkusten råder det liknande förhållanden med gula varningar för hårda vindar, kuling och högt vattenstånd vid delar av norra Västkusten.

– Det kommer bli ganska kraftiga vindar och blåsigt i ganska stora delar av landet. Värst blir det på västkusten där det kommer vindar direkt från havet som inte dämpas, säger Torbjörn Simann, meteorolog på SMHI.

Träd kan blåsa omkull och det finns även risk för strömavbrott.

Enligt Törbjörn Simann kan det vara bra att förberedda sig lite extra inför de starka vindarna. Studsmattor, trädgårdsmöbler och redskap i trädgårdarna riskerar annars att flyttas och flyga omkring i vinden.

– Det kan vara bra att stoppa undan eller spänna fast trädgårdsmöbler och andra saker som man har i trädgården om det är möjligt, säger Torbjörn Simann.

SMHI har utfärdat gula varningar runtom landet.

Knutit fast utemöblerna

En som förbereder sig inför stormbyarna är pensionären Bosse Ericsson från Munkedal.

– Jag märkte att vinden ökade i styrka mer och mer under morgonen och flera hinkar och en plastlåda flög iväg från min uteplats. Jag har gått ut nu och knutit fast utemöbler och lite andra saker för att vara på den säkra sidan, säger han.

Enligt Bosse har det har blåst kraftigt och är upp mot 24 meter per sekund i vindbyarna.

Han bor med skog runt omkring huset och är lite orolig för de stora träd som står närmast hans hus.

– Det enda jag är lite orolig för är de stora träden som står närmast huset. Jag hoppas de orkar stå kvar och inte faller mot huset, säger Bosse.

Bosse Ericsson, 69.

Bör tänka sig för till sjöss

Det kommer blåsa upp till sjöss och enligt Adam Goll Rasmussen, maritim ledare vid Sjöräddningssällskapet, så kommer de bli kraftig sjö längs med väskusten.

– I dag är det inte något större nöje att vara ute på sjön, så gör man det enbart för nöjes skull så kan man lika gärna stanna hemma, säger han.

Men det är inte bara längs med västkusten som man bör tänka till. På Vänern kan det också bli tuff sjö.

– De som åker Götakanal och ska korsa Vänern bör tänka sig för. Det blir väldigt tuff och speciell sjö på Vänern när det blåser.

Han rekommenderar båtägare att se över sina båtar också så att de ligger förtöjda på ett säkert sätt.

– Man får se till att man har ordentligt med linor i land, så att man inte bara ligger förtöjd på utsidan av någon annan båt, säger Adam Goll Rasmussen.

Utemöblerna har surrats fast.

Översvämningar, strömavbrott och åsknedslag

Under lördagen orsakade ovädret översvämningar och strömavbrott på flera ställen.

I Karlstads, Kristinehamns och Hammarö kommun är flera vägar just nu blockerade då flera träd har fallit över vägbanor efter de kraftiga vindarna.

Polisen uppmanar nu bilister och andra trafikanter att vara försiktiga om man ger sig ut och ”var vaksam på att träd och övriga föremål kan falla eller komma farandes.”

Vädret kan skilja sig väldigt mycket lokalt, och därför bör man noga följa vädrets utveckling menar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

– Man kan vara lite påskruvad och noga följa lokala nyheter om vädret just där jag ska köra, säger han.

I Gislaved, Mullsjö och Jönköping fick räddningstjänsten in flera larm om översvämmade källare från flera kommuner, enligt P4 Jönköping.

Under lördagskvällen orsakade åsknedslag en villabrand i Gislaved. Enligt polisen blev det till en fullt utvecklad brand som orsakade omfattade skador på huset.

Under söndagen blir det bara enstaka skurar i Jönköpingsområdet och nederbördsområdet rör sig istället norröver.

– Framför allt i Norrland kan man vänta sig det största nederbördsmängderna. Mellan cirka 10–25 mm regn fram till ikväll. Dalarna kan även få ganska mycket regn, säger Torbjörn Simann.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln