Experten om Irans användning av svenska gängen: ”Lågintensivt krig”

Publicerad 2024-06-03

Iran använder svenska kriminella nätverk för att utföra dåd i Sverige.

Ett svaghetstecken, menar Irankännaren Rouzbeh Parsi.

– Det här gör man inte utifrån en styrkeposition, säger Parsi.

Följ ämnen
Israel

Svenska kriminella anlitas för att utföra våldsdåd åt den iranska regimen. Det sa Säkerhetspolisen vid en presskonferens i veckan.

– Det här kan vara mycket unga individer, till och med barn, som kan komma att utföra säkerhetshotande verksamheter i Sverige, sa Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage.

Beskedet kom bara kort efter att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad pekat ut de kriminella nätverken Rumba och Foxtrot, som leds av de internationellt efterlysta Ismail Abdo och Rawa Majid.

De pekas ut för att vara ”direkt ansvariga för en våldsam aktivitet och främjande av terrorism i Sverige och i hela Europa" och att de får medel och vägledning från Iranrapporterar The Jerusalem Post.

Rouzbeh Parsi.

 

Poliser på plats efter skottlossning vid Israels ambassad i maj.

”Har själv inte kapacitet”

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, menar att Iran har dåligt med resurser för att utföra dåd utanför sin egen region då landet inte har samma kapacitet som andra länder.

– Ett skäl till att man kan känna sig tvungen att vända sig till ett kriminellt nätverk i ett tredje land kan bero på att man själv inte har den kapaciteten. Man kan inte göra det som man vill eftersom man helt enkelt inte har personer med lokalkännedom som jobbar för en eller har tillgång till vapen i det landet, säger Rouzbeh Parsi.

Därför, menar Parsi, blir det enklare för länder att använda sig av personer på plats som har tillgång till vapen och lokalkännedom.

Enligt Mossad har två händelser som kopplas till Israels ambassad i Stockholm beställts av Iran och utförts av svenska kriminella nätverk.

Den 17 maj inträffade en skottlossning vid Israels ambassad i Stockholm. Enligt uppgifter till Expressen greps en 14-åring bara kort efter och ett skarpt vapen hittades. Bara ett dygn tidigare lyckades polisen avvärja en liknande attack när en 15-åring, som var beväpnad, stoppades på väg till Israels ambassad, enligt Aftonbladets uppgifter.

Rawa Majid.

Ingen styrkeposition

Parsi menar att det som skett nu kan ses som ett lågintensivt krig.

– Det är ett sätt för de (Iran) att försöka slå tillbaka mot Israel eller försöka provocera Israel. Israels förmåga att röra sig i Västvärlden är mycket större än vad iraniernas är, säger Rouzbeh Parsi.

Men enligt Parsi tycks det inte ha gått som Iran har tänkt sig.

– Är det ett försök att bygga någonting långvarigt? Med tanke på hur det har gått hittills är det sannolikt ingen av dem som ser någon fördel att fortsätta vara vara associerade med varandra, misstänker jag. Nu har de här kriminella nätverket ytterligare ögon på sig och i den mån iranierna trodde att de skulle vinna någon fördel på att vara operativa här via ombud så har det uppenbarligen misslyckats, säger Rouzbeh Parsi.

Enligt Parsi är det ett svaghetstecken av Iran att använda sig av kriminella nätverk.

– Det här gör man inte utifrån en styrkeposition. Det finns ett skäl att vända sig till någon som är utanför den egna organisationen och det är för att göra saker och ting som kan vara kontroversiella, som att använda våld i främmande land utan att behöva ta ansvar för operationen eller konsekvenserna. Genom att hålla avstånd mellan sig och de som genomför dådet kan man hävda att man inte visste om det ifall det hela avslöjades, säger Parsi och fortsätter:

– Om så nu var fallet här så har det misslyckats per definition eftersom alla kopplade det här direkt till Iran.

Samtidigt har Iran slagit tillbaka mot informationen och kallat det för ”falska påståenden”. Iran har även kallat upp Sveriges sändebud.

Ismail Abdo.

Följ ämnen i artikeln