Fångar och motormän – här är de invalda i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-15

En nysläppt aktivist, en pensionerad slaktare och fyra finländska ex-ministrar.

Alla ingår de i gruppen av nybörjare i EU-parlamentet. Här är några ledamöter att hålla koll på under kommande mandatperiod.

Sakta men säkert har rösträknarna runt om i Europa börjat komma fram till vilka som kommer att ta de 720 platserna i det nya EU-parlamentet.

Här ingår bland andra Ilaria Salis – 39-årig italienska från vänsterpartiet Verdi e Sinistra – som stått för en minst sagt annorlunda kampanj, från husarrest i Ungern.

Salis har stått inför rätta i Budapest och riskerat elva års fängelse, anklagad för försök till misshandel och deltagande i en extremistorganisation efter att ha deltagit i en motdemonstration mot nynazister i februari 2023.

Men efter invalet ska hon nu släppas.

”Äntligen! Vi är glada över nyheterna från Budapest. Ilaria Salis kan återvända till Italien och uppfylla sin nya funktion som hundratusentals väljare röstat fram henne till”, säger partikollegorna Angelo Bonelli och Nicola Fratoianni i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AP.

Slaktare och influerare

Kanske kan en annan fånge hoppas på samma behandling. Fredi Beleri, invald för grekiska regeringspartiet Ny demokrati, sitter i fängelse i Albanien, där han tillhör den grekiska minoriteten, dömd för röstköp i ett borgmästarval

Grekland står också för en av det nya parlamentets mest udda ledamöter: 76-åriga pensionerade slaktaren Galato Alexandraki som valts in för nationalistpartiet Elliniki Lysi (Grekisk lösning) utan att egentligen kampanja alls.

– Jag vet inte hur det här gick till. Man jag tackar alla som röstade på mig, sade hon enligt tidningen Kathimerini tidigare i veckan.

Udda nytillskott är även 24-årige cypriotiske influeraren Fidias Panayiotou och 37-årige tjeckiske bilsamlaren och racingentusiasten Filip Turek – som fastnat på bild glatt leende med armen utsträckt i Hitler-hälsning.

Finländska ministrar

Merparten av ledamöterna är ändå politiska proffs – och många med tung erfarenhet.

Inte minst bidrar Finland till det. Nyinvalda är exempelvis fyra av de tidigare ministrar som gjorde landets förra regering känd över hela världen för sina starka kvinnoprägel.

Förra inrikes- och miljöministern Maria Ohisalo (De gröna), närings- och finansministern Katri Kulmuni (Centern), justitieministern Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet) och utbildningsministern Li Andersson (Vänsterförbundet) tar nu alla plats i EU-parlamentet.

Andra tunga nytillskott är två tidigare premiärministrar i Belgien: Elio Di Rupo och Sophie Wilmès samt EU:s nuvarande miljökommissionär Viriginijus Sinkevicius från Litauen.

Följ ämnen i artikeln