Väder

Rusar mot sommarvärme – i halva landet

Av: 

Elliot Morseth Edvinsson

NYHETER

Regn och snåla plusgrader resten av veckan. Men på måndag rusar vi mot sommarvärme – i halva landet.

– Sverige ligger på gränsen mellan varm luft från södra Europa, och ett ordentligt lågtryck från väst, säger Mikael Sjöstrand på Klart Vädertjänster.

Sommarvädret knackar på dörren. Men först får vi genomlida en blöt och kylig vecka.

– Det blir regn och fem till tio plusgrader i Svealand och Götaland från i dag och resten av veckan. I andra halvan av landet, Norrland, blir det liknande temperaturer men med goda chanser till sol i stora delar, säger Mikael Sjöstrand.

På måndag lyfter det ordentligt på termometern. Men vilka som får ta del av värmen är ännu oklart. Sverige är uppdelat i varmt och kallt.

– Sverige ligger på gränsen mellan varm luft från södra Europa, och ett ordentligt lågtryck och kallare luft från väst från Norge. Det kommer att vara så även nästa vecka.

Snart kan även de som inte vinterbadar hoppa i plurret.

Foto: NILS PETTER NILSSON

Hej till sommartider

Det innebär att östra och södra delarna av landet har stor chans att kliva in i värmen, medan de norra och västra delarna hålls kvar i ett mulet grepp.

– Det är lite svårt att säga var gränsen kommer att gå, men någonstans vid Uppland. Från södra Norrland och uppåt blir det ostadigare väder och de kommer att ligga kvar mellan fem och tio plusgrader.

Många städer kan få temperaturer upp mot 20 grader.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON

För att kunna säga att det blivit sommar, officiellt, ska genomsnittstemperaturen vara över tio grader fem dagar i streck.

Det finns goda chanser att säga hej till sommartider nästa vecka.

– Många städer mellan Malmö och Stockholm kommer att nå 20 grader. Det kan också stiga under veckan, upp mot 25 grader, på många platser i södra Sverige.

Krig mellan varm- och kalluft

Men kriget mellan varm- och kalluft gör ändå vädret skakigt. Solen kan komma att gömma sig trots värmen.

– Gränsen mellan luftmassorna gör att det blir instabilt, och det kan lätt bli molnigt och komma regnskurar. Det blir nog inte alltid strålande sol.

– Det gäller att hålla sig uppdaterad. Fram mot helgen kan man säkrare säga vilken dag som passar för picknick, Säger Mikael Sjöstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Mikael Sjöstrand, meteorolog.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Klart.se