Polisens nya oro: Stenbumlingar släpps från broar

När polisen i Rinkeby åker ut håller de numera alltid koll på gångbroarna. Detta efter att ungdomsgäng börjat släppa stora stenar därifrån.

– Jag och mina kollegor tittar alltid upp när vi åker under en gångbro, säger polisassistenten Adam till Efterlyst.

Stenar på fem kilo förvandlas till farliga projektiler när de släpps från höga höjder. Problemet var under en tid på väg bort men har kommit tillbaka, rapporterar Efterlyst.

Nu tror polisen att ungdomsgäng börjat sikta in sig på civilpolisbilar.

– Den här bilen som blev stenkastad, den är väldigt snarlik en civilpolisbil om man inte har stenkoll, säger polisassistenten Adam, som inte vill gå ut med sitt efternamn, till programmet.

Stenarna väger uppemot sex kilo.
Stenarna väger uppemot sex kilo.

Släpps från hög höjd

Det var en tisdagskväll i slutet av september som polisassistenten Adam och hans kollega åkte ut till en gångbro vid Hjulsta centrum i västra Stockholm. Under bron möttes de av en man som satt i spillrorna av sin bil.

I bilen fanns flera stenbumlingar som släppts från omkring sex meters höjd. Mannens bil hade glastak som en av stenarna åkte rakt igenom. Den landade bara några centimeter från mannen som var på väg till jobbet.

Siktar på polisen

Polisen tror att ungdomsgänget egentligen velat träffa en av deras bilar.

– Min magkänsla är att de här individerna hade för avsikt att kasta sten på en polisbil, säger Adam till Efterlyst.

Ärendet rubriceras som försök till grov misshandel, men det hade lika gärna kunnat handla om mord, enligt polisassistenten Adam.

– Alltså, vi som poliser, visst jag har inte signat upp på att få en sten i huvudet eller i bilen, men på nåt sätt är jag medveten om riskerna och jag har valt det yrket.

Fotnot: Efterlyst sänds på torsdagar kl 20.00 i TV3 samt på Viaplay och Viafree.

Publisert: