New York

Rika New York-bor utnyttjar nödställda för att köa till covid-tester

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

NEW YORK. Rika New York-bor skippar timslånga köer till covid-tester – och hyr istället in andra personer för att köa åt dem.

Många rasar nu mot att förmögna utnyttjar nödställda under pandemin.

– De som anställer mig är rika, vita, millennials som jobbar hemifrån, säger en 30-årig köande kvinna som Aftonbladet talat med.

Köerna till covid-testningen slingrar sig runt hela kvarter i New York.
Särskilt den senaste veckan då många New York-bor vill vara säkra på att de är friska inför högtiden thanksgiving, så att de kan träffa familjen – trots att myndigheterna avråder från det.

Högtiden har därför orsakat rusning till drop in-mottagningarna i staden, ibland med köer på upp emot sex timmar. Men de som inte har tid att stå en halv arbetsdag i vinterkylan, hyr professionella köare som kan vänta i deras ställe, för att sedan själva anlända i sista stund.

En kvinna i 30-årsåldern, hon kallar sig Stacy men heter egentligen något annat, är en av dem som stått i kö till covidtester som ersättare för välbeställda New York-bor nästan dagligen den senaste veckan. Ibland för åtskilliga kunder varje dag.

– Jag får allt fler förfrågningar hela tiden. Ärligt talat – det är galet, säger hon efter att just ha lämnat en av köerna.

Köerna till covid-testningen slingrar sig runt hela kvarter i New York.
En kvinna i 30-årsåldern, som kallar sig Stacy, men egentligen heter något annat, är en av de som stått i kö till covid-tester för välbeställda New York-bor nästan dagligen den senaste veckan. Ibland för åtskilliga kunder per dag.

Började med Tiktok

Allt började med en Tiktok-video som fick fart för en vecka sedan, där en man i New York tipsar om hur man kan anställa ”frilansare” till covid-köerna via en mobilapp.

Videon orsakade stor uppståndelse på Twitter, där många påpekade att det är omoraliskt att betala någon 20 dollar för att tvinga dem att stå i kö och utsätta sig för potentiell smitta. ”Det här är kapitalism i sin värsta form”, säger en kritiker, medan en annan kommenterar: ”Gig-ekonomin från helvetet”.

– Jag såg Tiktok-videon och förstår ilskan som många känner över att jag riskerar min egen hälsa för någon annan, och att det ses som att jag utnyttjas, säger Stacy.

– Men jag känner mig rätt likgiltig inför det faktiskt. Visst, de som anställer mig är rika, vita, millennials som jobbar hemifrån – jag är svart, och behöver pengarna. Men jag tror att det handlar mer om klass än om hudfärg.

Hon har även tidigare köat för andra, till konserter och andra event. Men att köa till covid-tester är nytt.

Under pandemin säger Stacy att det har varit extremt tufft att få uppdrag inom hennes vanliga yrke som frilansskribent, vilket gjorde att appen där man kan anställas för olika serviceuppdrag lockade.

Köerna till covid-testningen slingrar sig runt hela kvarter i New York.

140 dollar per timme

Fler professionella köare uppger att de tar 140 dollar (cirka 1 200 kronor) per timme för att köa åt andra. För två veckor sedan tog Stacy 20 dollar per timme. Men när hon såg hur efterfrågan ökade inför högtiderna, höjde hon till 35 dollar per timme.

En vanlig dag kan hon därför tjäna över tusen svenska kronor.

– Trots att jag höjde har folk bara fortsatt anställa mig. Men nu när det är så många som gör det hårdnar konkurrensen.

Det längsta Stacy har köat åt någon annan för covid-tester är 3,5 timme. När hon närmar sig testmottagningen skickar hon ett meddelande till uppdragsgivaren, som glider in och tar hennes plats.

– Hur jag vet att det är rika människor som gör detta? Så här: För att jag bara anställs i finanskvarteren Wall Street, i Soho och Midtown på Manhattan. Kunderna säger alltid ”jag kommer direkt – jag bor runt hörnet”. Det är bara rika personer som bor i de dyra kvarteren, och jag anställs aldrig i låg- och medelklassområden.

Även om hon ser problematiken i att rika personer anställer ekonomiskt nödställda till covidköer, tycker hon att det är värt det.

– Jag behöver extrapengarna för att betala hyran, och har inte tid att tänka på det.

Rika New York-bor skippar timslånga köer till covid-tester – och hyr i stället folk som köar åt dem.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”När George Floyd dog exploderade allt”

ÄMNEN I ARTIKELN

New York

Coronaviruset

Tiktok

Thanksgiving

Covid-19