Ljusfenomen över Västsverige – en bolid

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rymdstenen fångades på film i Norge av Norsk meteornettverk.
Foto: Norsk meteornettverk
Rymdstenen fångades på film i Norge av Norsk meteornettverk.

Många personer i Västsverige såg ett mystiskt ljusfenomen strax före klockan 19 på lördagen. Flera beskrev även att de hörde ett mullrande ljud eller en kraftig smäll.

Fenomenet observerades bland annat längs västkusten.

– Det finns bilder från Norge som visar tydligt att det rör sig om en bolid, säger forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi.

En bolid är en rymdsten som brinner upp då den kommer in i atmosfären. Ljusfenomenet varade i ungefär en sekund, enligt vittnen.

– Den bromsas in kraftigt när de kommer in i atmosfären och slutar att lysa då det inte finns material kvar, eller så har stenen bromsats så mycket att friktionen inte är tillräckligt stor för att få den att lysa.

I Norge har Norsk meteornettverk fångat boliden på bild med flera kameror. En film från Kristiansand visar hur eldklotet exploderar över Sverige.

– Vi har också en video från Trondheim som visar att den ligger väldigt lågt över horisonten. Enligt preliminära beräkningar verkar den gått över havet vid den svenska västkusten, säger kameraansvarig Steinar Midtskogen.

Då det varit molnigt och regnigt på många håll uppfattades ljusfenomenet som ett kraftigt rött sken. Vanligtvis brinner stenen upp innan den faller till marken eller i havet som en meteorit.

Senast den 7 november observerades en bolid över stora delar av Sverige.

– Sådana här ljusfenomen inträffar ungefär tio gånger per år i Sverige, säger Eric Stempels.

Publicerad: