Familjer flyr framryckande talibaner

TT-AFP

Publicerad 2021-07-04

Afghanska soldater på patrull utanför Kabul. De senaste veckorna har strider mellan talibaner och regeringsstyrkor rasat runt om i Afghanistan. Arkivbild.

Efter hårda strider har talibaner tagit kontroll över ett viktigt område i södra Afghanistan.

Mängder av familjer försöker fly.

Talibanrörelsen och afghanska regeringsstyrkor har återkommande drabbat samman i distriktet Panjwai genom åren. I strider under natten till söndag retirerade regeringsstyrkorna.

– Talibanerna har tagit distriktets polishögkvarter och guvernörskansliet, säger distriktsguvernören Hasti Mohammad.

Panjwai är ett distrikt i den sydliga provinsen Kandahar, inte långt från provinshuvudstaden med samma namn. Talibanrörelsen grundades i Kandahar.

AFP:s utsända beskriver hur åtskilliga familjer har packat ihop och lämnat sina hem.

– Talibanerna besköt vår bil när jag flydde med min familj. Åtminstone fem kulor träffade min bil, säger Giran, en av de flyende.

Den militanta rörelsen har pressat på för att ta över områden på landsbygden sedan i början av maj då USA:s soldater började lämna landet.

Talibanerna tar över Panjwai bara två dagar efter att USA:s och Natos styrkor lämnat den viktiga basen Bagram i närheten av Kabul.

Strider har rasat i flera provinser i Afghanistan de senaste veckorna. Talibanerna hävdar att de har tagit kontrollen i över 100 av nästan 400 distrikt i landet. Det motsägs av afghanska tjänstemän, som dock medger att regeringsstyrkor har dragit sig tillbaka från vissa distrikt.