Almedalsveckan

Buschs hårda ord: ”Håller på att förlora vårt land”

Av: 

Elliot Morseth Edvinsson

NYHETER

Almedalsveckan är igång, i en krympt och digital pandemiform. Tvåa efter att hålla tal från riksdagen var Kristdemokraternas Ebba Busch.

Talet kretsade kring tre frågor. Störst ord tilldelades den om kriminalitet.

– Vi håller på att förlora vårt land till eld och tårar, säger Ebba Busch.

Med tre hjärtefrågor ska Kristdemokraternas Ebba Busch göra ”hjärtlandet” till ett bättre land. Vården. Kriminaliteten. Landsbygden.

– Januariavtalet och dess uppenbara brister är nu uppenbara för var och en. Det har varit en riktig rödgrön röra, startade hon sitt Almedalstal på söndagskvällen.

Vad gäller regeringskrisen, var hon tydlig i sin ståndpunkt vad gäller extraval. Det är en onödig utväg, på grund av prestigefrågor bland politiker.

– Om vi går mot ett extraval kommer det bero på att vissa inte är vuxna nog att sätta sig ner och prata med varandra. Vi har en annan ståndpunkt. Vi pratar med alla, även om vi har olika värderingar.

– De flesta förväntar sig av politiker att vara vuxna nog att lösa ut svårigheter.

”Förlorar vårt land”

Som väg in i temat kriminalitet talade hon om den polis som blev skjuten i Göteborg på onsdagen. Det var ett bevis på att vi håller på att förlora, enligt Busch.

– Vi håller på att förlora vårt land till eld och tårar. Eld från vapenmynningarna, och tårar från de mödrar och fäder som tvingas begrava sina barn.

– Gängen försöker med våld och maktdemonstrationer skapa sin egen ordning.

Därefter anklagade hon regeringen för att inte göra mer mot kriminaliteten - på grund av de som bor i utsatta områden ofta har invandrarbakgrund.

– Jag kan inte låta bli att tänka att de skjutningar och det våld som frodas i så många utsatta områden tillåts göra detta för att de flesta som bor där har invandrarbakgrund. Hade inte regeringen gjort mer om våldet skedde i Stockholms innerstad?

Lösningen från en borgerlig regering, förklarade hon, stavas hårdare straff.

– Vi vill höja straffen för att skydda hederliga människor från gängen.

”Inte bankdirektören de vill steka”

Dessutom vill hon införa ”Adriana-lagarna”, som bland annat skulle ge ett system med kronvittnen där gängmedlemmar kan ”vända sig emot varandra”. Hon vill också införa en ny brottsrubricering vid namnet ”Hindrande av rättvisa” som skulle göra det straffbart att till exempel lämna falskt alibi vid en förundersökning.

Sveriges landsbygdsproblem, eller ”klyvningarna av landet” som Busch kallade det, beror på att Miljöpartiet utövar politik som gynnar deras väljarbas i storstäderna, menar hon.

Istället för jättesatsningar på tåg mellan storstäderna bör man satsa på underhåll på befintliga vägar, enligt Busch.

Och skattehöjningar, dundrade hon, är en jakt på ”vanligt folk”.

– När skattehöjningarna kommer är det inte bankdirektören vänstern vill steka, det är dig.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch erkänner grovt förtal – får 60 dagsböter

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan

Ebba Busch

Politik