Covid-19

Coronainfernot: Han dog på sjukhuset utan läkare

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

I Indiens inferno dör smittade på gatorna när sjukhusen stängt sina grindar för nya patienter.

Umakant Singh, 34, fick plats på sjukhuset i Bihar – men de hade inga läkare och medicinen fick man köpa själv på marknaden.

– Han dog samma dag, säger brodern Mantu till The Guardian.

Fredagen gav ytterligare dystra rekordsiffror för den andra vågens smitta som härjar i Indien. De senaste 24 timmarna har landet registrerat 414 188 nya infektioner i covid-19.

Och precis som dödssiffrorna anses smittotalen vara rejält underrapporterade.

Mer än dubbelt så många än vad officiella siffror visar tros ha mist livet i sviterna av coronaviruset i världen.

Den slutsatsen drar University of Washingtons institut för hälsoberäkningar och utvärdering, IHME, i en ny analys.

Foto: Ishant Chauhan / TT NYHETSBYRÅN

Tre gånger så många döda

Institutet, som tidigare har citerats av Vita huset och vars rapporter följs noga av folkhälsomyndigheter, uppskattar de verkliga dödsfallen i Indien i covid-19 till 654 395 i stället för de 221 181 döda som var rapporterat fram till 3 maj.

”Många dödsfall i covid-19 rapporteras inte eftersom länder endast rapporterar döda på sjukhus eller med en bekräftad infektion. På många ställen innebär bristfälliga system för folkhälsa och dålig tillgång till sjukvård en större utmaning”, skriver forskarna i rapporten.

Mycket av coronarapporteringen i världspressen har fokuserat på Delhi och skräckscenerna i jättestaden. Där har det ständiga inflödet av lik till krematorierna inneburit att man tvingats bygga provisoriska bål på parkeringsplatser, parker och andra öppna platser där döda kroppar bränns.

Sjukhusen har stängt sina grindar för nya patienter, som i stället dött på gatan eller i sina hem utan varken mediciner eller tillgång till syrgas.

Men ännu värre uppges läget vara i de fattiga delstaterna på Indiens landsbygd.

Foto: Anupam Nath / TT NYHETSBYRÅN

Ett sjukhus utan läkare

I vissa delar av nordöstliga delstaten Bihar går det 43 788 människor på varje läkare. Motsvarande statistik för Sverige visar på 4,2 praktiserande läkare per 1 000 invånare.

The Guardian berättar om Mantu Singh vars yngre bror Umakant, 34, insjuknade i svår hosta och feber i förra veckan i byn Kathail i Bihar.

Mantu tillbringade fyra dagar med att försöka vårda brodern i hemmet och hitta de mediciner han kunde hitta.

På den femte dagen blev tillståndet värre och han tog honom till det närmaste sjukhuset, Jawaharlal Nehrus universitetssjukhus, några mil bort.

– Men när jag kom till sjukhuset fanns det inga läkare där. De sa att läkarna snart skulle dyka upp och bad mig under tiden åka till marknaden för att köpa mediciner de kunde behandla honom med, säger Mantu Singh till The Guardian.

När han återvände till sjukhuset med medicinerna hade brodern blivit medvetslös och inga läkare hade visat sig.

– Han kollapsade under bristen på vård och dog samma dag, säger Mantu Singh.

Han menar att brodern hade varit vid liv i dag om han bara att fått den mest grundläggande vård. Umakant konstaterades efter döden smittad med covid-19.

Livrädda för patienterna

Förutom den enorma bristen på läkare lider man av ett annat problem i delstaten. Den sjukvårdspersonal som väl finns är livrädda för smittade patienter, delvis eftersom bristen på skyddsutrustning är stor.

– Personalen vill inte röra covidpatienterna av rädsla för att bli smittade själva. Resultatet blir att en majoritet av patienterna inte vill ta sig till sjukhus och när de väl kommer dit blir deras tillstånd kritiskt, säger Suresh Baitha, tjänsteman vid en sjukavdelning i distriktet Gopalganj, till The Guardian.

WHO uppger att en fjärdedel av alla rapporterade dödsfall med covid-19 i världen för närvarande kommer från landet.

Under fredagskvällen kom beskedet att Sverige nu ska hjälpa Indien med syrgasbristen.

– Indien har ganska stora behov och har efterfrågat väldigt mycket kritisk sjukvårdsutrustning, säger Roger Gustafsson, projektledare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.

MSB har beslutat att skicka 200 syrgaskoncentratorer för att hjälpa landets befolkning i den rådande krisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckein–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Indien

Bihar

Delhi