Nyheter

"Grön lista" ska styra engelsmännens semestrar

Av: 

TT

Engelsmännen får vänta innan de semestra på Mallorca igen – som det här gänget gjorde 2019. Spanien finns inte med bland de "grönlistade" länder dit man kan åka utan att sitta i karantän efter hemkomsten.

Engelsmännen får vänta innan de semestra på Mallorca igen – som det här gänget gjorde 2019. Spanien finns inte med bland de "grönlistade" länder dit man kan åka utan att sitta i karantän efter hemkomsten.

Foto: Joan Mateu/AP/TT

NYHETER

England har förbjudit nästan alla utlandsresor.

Men nu blir det ändring på det – den brittiska transportministern har presenterat "grönlistade" länder som det inom kort är okej att semestra i utan krav på karantän vid hemkomsten.

– Jag presenterar i dag en lista på tolv länder som ni från den 17 maj kommer att kunna åka till, bland dessa Israel, Portugal och Gibraltar, sade transportminister Grant Shapps på fredagseftermiddagen.

Bland övriga grönlistade länder och destinationer återfinns Nya Zeeland, Australien, Singapore, Brunei, Island, Falklandsöarna och Färöarna.

Transportministern beklagade samtidigt att flera av engelsmännens favoritdestinationer under sommaren såsom "Frankrike, Spanien och Grekland ännu inte finns med på listan".

Uppdateras regelbundet

Inte heller USA och Italien – eller för den delen Sverige – finns med på listan.

Planen är att uppdatera listan var tredje vecka med hänsyn till att smittan minskar eller ökar i olika länder.

England kommer att tillämpa ett trafikljussystem med gröna, gula och röda listor på länder med olika regler för ut- och inresa. Den brittiska regeringens besked gäller endast England, inte Skottland, Wales eller Nordirland.

Det som dock krävs av den som reser till ett land på den gröna listan är att den – innan personen reser hem till England – fyller i ett formulär för var den kan lokaliseras och att den tar ett covidtest. Väl hemma på brittisk mark behöver personen ta ett PCR-test inom två dagar för att säkerställa att man inte är smittad.

Fotbollsfinal i Turkiet

Gula listan kommer bland annat med krav om en karantänsperiod hemma på tio dagar. För röda listan finns det bland annat krav på en karantänsperiod på ett hotell i tio dagar efter hemkomsten, som den resande får betala för själv.

Ett av länderna på den röda listan är Turkiet – där det är meningen att Champions League-finalen ska spelas i Istanbul den 29 maj. I år står finalen mellan två brittiska lag, Chelsea och Manchester City, men de engelska supportrarna kommer på grund av rödlistningen av Turkiet inte kunna åka och se matchen på plats.

Resebyråer har redan presenterat att de kommer att sälja paketlösningar med covidtester för dem som reser till- och från grönlistade länder.

För närvarande kan engelsmän räkna med böter på mer än 50 000 kronor om de reser utomlands utan godkänd anledning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: