200 års fängelse med bevis från Encrochat

Av:  Sophie Tanha/TT

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, ser de 200 utdömda fängelseåren som ett viktigt steg i kampen mot gängvåld. Arkivbild.
Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, ser de 200 utdömda fängelseåren som ett viktigt steg i kampen mot gängvåld. Arkivbild.

Toppskikten av Stockholms kriminella nätverk har kunnat lagföras med hjälp av encrochat. Sammanlagt 200 fängelseår har dömts ut, men inte utan risker.

– Plötsligt hittar vi väldigt unga killar som vi aldrig sett förut i kriminella miljöer, säger regionpolischef Mats Löfving.

Stockholmspolisen firar.

– Vi har nått ett nytt steg och precis kommit upp i 200 fängelseår som utdömts med bevisning med det krypterade verktyget Encrochat, säger Mats Löfving.

Fängelsedomarna har lagts på varandra i rasande takt. I slutet av februari meddelade Stockholmspolisen att man nått 125 fängelseår. Sedan dess har ytterligare 75 år dömts ut. Då har ett av Stockholms största brottmål hittills, rättegången med Vårbynätverket, inte ens avslutats. Domarna som bevisningen från Encrochat leder till gäller ofta mordförsök, eller anstiftan till mordförsök, penningtvätt, narkotikabrott och vapenbrott – den typen av brott som är vanliga i kriminella nätverk.

Lockar unga systematiskt

– Vi träffar alltså helt rätt. Det är så här vi får bort det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige, säger Löfving.

Är långa fängelsestraff automatiskt en framgång för polisen?

– Människorna som vi pratar om här, de organiserar och anstiftar väldigt allvarliga brott. Dessutom så lockar de på ett systematiskt sätt in unga i kriminella nätverk. De här personerna ska sitta i fängelse, säger Mats Löfving.

Men att sätta anstiftarna bakom lås och bom är bara halva delen av arbetet mot det dödliga skjutvåldet. Stadsdelen Vårby i södra Stockholm har präglats av kriminalitet kopplat till det så kallade Vårbynätverket vars medlemmar nu prövas i ett brottmål. Här har lokalområdespolisen lagt märke till att nya barn börjat röra sig i tomrummen som uppstått när 30 personer med misstänkt koppling till nätverket har åtalats.

– Vi pratar om riktigt unga killar, 13 år och uppåt, som var helt okända av polisen tidigare och nu dyker upp i väldigt kriminella miljöer, säger Mats Löfving.

Signal till gängledare

Encrochat har gjort det möjligt att lagstifta nätverkens toppskikt, de som anstiftar till brott men sällan själva lägger händerna på ett vapen eller narkotika.

– De låter unga människor begå de här grova brotten i stället. Nu har vi kommit åt huvudmännen och organisatörerna, inte utförarna som ofta befinner sig långt ner i den kriminella karriären.

Polisen i Stockholm uppskattar att domarna som nu fallit utgör cirka en tredjedel av brottsutredningarna som innehåller bevisning från Encrochat.

– Vi skickar en tydlig signal i att vi riktar in oss väldigt tydligt på huvudmännen i kriminella nätverk, att vi är er på spåren. Det här är långt från färdigt, säger Mats Löfving.

Publisert:

LÄS VIDARE