Gifttomterna i Jönköping

Experten: Det är fullt möjligt att köpa ut de boende

Av: 

Helena Trus

NYHETER

Det strider mot lagen att lösa in de sex husen på förgiftad mark, hävdar Jönköpings kommun.

Men enligt experten på kommunalrätt är det fullt möjligt.

– Kommunen bör ta det ekonomiska ansvaret även om det blir en förlustaffär, säger Jan Turvall vid Göteborgs universitet.

De sex drabbade familjer som bor på förgiftad mark i Jönköping anser att kommunen bär ansvaret för att bostäderna fick lov att byggas på en vad de skulle visa sig vara ”en hälsofarlig plats”. Och kräver att kommunen köper deras fastigheter så de kan flytta.

– Vi vill att kommunen löser in oss så vi är skadelösa, att de betalar ett marknadsvärde för både marken och husen. Under tiden saneringen görs står vi kvar som ägare för marken så att de kan få statliga bidrag till att få bort giftet. Det är en lösning som kommunen vinner på. Är det inte bättre att de flyttar på oss så att vi kan leva i en giftfrimiljö?, säger en av de drabbade fastighetsägarna Urban Wikander, 56.

Om kommunen inte ser något behov av fastigheterna så har de inget stöd i lagen att köpa dem, enligt chefsjuristen Lars Åke Svensson på Jönköpings kommun.

Jan Turvall, expert på kommunalrätt.

Men Jan Turvall, expert på kommunalrätt på Göteborgs universitet, anser att det finns stöd i lagen för att lösa in husen på den förorenade marken i Mariebo.

Och tycker att kommunen bör ta det ansvaret.

– Det är fullt möjligt. De som köpte husen visste inte att marken var förorenad, de bör få så snabb hjälp som möjligt. Kommunen bör ta det ekonomiska ansvaret även om det blir en förlustaffär, säger han. Det är kommunens allmänna policy att inte satsa pengar på något som är olönsamt, men det är också en lämplighetsfråga och de här människorna är väldigt utsatta.

Han fortsätter.

– Jag menar att det skulle juridiskt skulle vara fullt möjligt att förklara, om det skulle bli en rättsprocess, varför man satsat pengar på något som kanske inte var ekonomiskt lönsamt men som är viktigt ur medborgarsynpunkt.

Inte förenligt

Men Lars Åke Svensson håller fast vid kommunens hållning.

– Undertecknad anser inte att det är förenligt med den allmänna kommunala kompetensen att kommunen i det aktuella ärendet löser in förorenade fastigheter. Frågan om inlösen kan eventuellt hanteras inom ramen för projektet med sanering och kommunen kommer att följa detta, skriver han i ett mejlsvar.

– Det kan utöver ovanstående tilläggas att köp av fastighet kan villkoras i högst två år vilket är ett formkrav som inte kan avtalas bort.

För två år sedan lämnade kommunen över huvudansvaret för utredningarna av marken till expertmyndigheten SGU, Sverige geologiska undersökning.

I augusti ansökte SGU om ytterligare 18 miljoner från Naturvårdsverket för att kunna fortsätta utredningsarbetet. Först efter 2022 kan de börja sanera området och att få bort gifterna kan ta omkring fem till tio år, och kosta mellan 25 och 95 miljoner kronor.

Under saneringsarbetet kan det också bli tal om att familjerna måste evakueras från sina hem under en viss tid, och då erbjudits studentbostäder eller migrationsboende.

– Vi har suttit som gisslan i våra hem i sju år nu. Mardrömsscenariot är att vi sammanlagt kan sitta fast i den här situationen i upp till tjugo år innan området är färdigsanerat. Många här är pensionärer, ska de hinna dö innan det här blir klart?, har Urban Wikander tidigare sagt till Aftonbladet.

Leif Dahl, 70, har bott i Mariebo sedan 1981 och byggde huset tillsammans med sin fru Eva. Hon dog i april i år, 69 år gammal, av cancer i magen och tarmen.
Urban och Marie Wikander har bott i Mariebo sedan 1996.

Kommunalrådet: ”Annan aktör står för utsläppen”

Ann-Marie Nilsson (C) är ordförande för kommunstyrelsen i Jönköping.

– Vi är medvetna om att det tar tid. Det är beklagligt att det är på det sättet, säger hon.

Är det rimligt att de som bor där ska behöva bo kvar och inte kunna sälja sina hus, de sätts i en inte minst ekonomisk ohållbar situation?

Ann-Marie Nilsson (C), ordförande i kommunstyrelsen i Jönköpings kommun.

– Det är klart att det är en alldeles förfärlig situation för de berörda och vi vill ju ta processen framåt. SGU söker ju bidrag från Naturvårdsverket, eftersom det är en aktör som inte existerar längre som står de här utsläppen. Vi pratar dessutom om en sanering som kan vara förenat med stora kostnader, så även om det skulle landa i en inlösen. Vi stänger inga dörrar men vi måste ha ett riktigt underlag. Då är det viktigt vi kan söka statliga bidrag för detta, säger hon.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Villaägare fast på giftig mark: ”Det är som att sitta på Tjernobyl”

ÄMNEN I ARTIKELN

Gifttomterna i Jönköping

Jönköping

Göteborgs universitet

Naturvårdsverket