Svetlana Aleksijevitj

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj hotas bli bortförd

Av: 

Anna Sjögren

TT

NYHETER

Den belarusiska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj hotas att bli bortförd av maskerade män från sitt hem i Minsk.

Just befinner sig tre diplomater i hennes bostad för att skydda henne från ett gripande.

– De sitter hemma hos henne för att se till att inget händer, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Aleksijevitj berättade själv hur män i svarta masker var på väg till hennes hem.

– Hon sade bara ”jag kan inte prata”, nu har det kommit män i svarta masker. De är här nu, säger Kajsa Öberg Lindsten till GP som var först med uppgifterna.

Diplomater på plats

Ola Wallin, på Ersatz förlag som ger ut Nobelpristagarens böcker i Sverige, har också nåtts av uppgifterna om bortförandet.

Enligt uppgifter klockan 10.45 hade Svetlana Aleksijevitj inte blivit bortförd.

Tre diplomater från tre olika länder, bland dem Sverige, befinner sig nu i författarens bostad för att skydda henne från ett gripande likt det andra oppositionella utsatts för den senaste tiden.

– Det fanns risk för att också Svetlana Aleksijevitj skulle försvinna. Hon kontaktade omedelbart svenska vänner och svenska ambassaden att det kom män och knackade på hennes dörr och så vidare. Då åkte svenska ambassadens diplomater tillsammans med bland andra en diplomat från Litauen dit för att skydda henne. De sitter nu hemma hos henne för att se till att ingenting händer, berättar utrikesminister Ann Linde (S) för TT.

Svetlana Aleksijevitj.

Samlas utanför bostaden

Linde fördömer den belarusiska regimens förföljelse av oppositionella och kräver att alla fängslade släpps.

– Det finns olika sätt att gå vidare och en del är sådant som vi vill prata öppet om. Men det bästa som kan ske är att regimen säger ja till det erbjudande om att facilitera en dialog mellan regimen och oppositionen, som Albanien och Sverige har erbjudit, för att få en annan vändning på det som sker nu, säger utrikesministern.

Även andra personer ska under morgonen ha samlats vid Aleksivitjs hem för att skydda henne från ett gripande.

Till nyhetsbyrån Interfax säger författaren att hon inte har några planer på att lämna Belarus.

Flera oppositionella ska förts bort

Svetlana Aleksijevitj, 72, är en av sju medlemmar i det så kallade samordningsrådet och den enda av dem som ännu inte gripits. Rådet bildades av oppositionen efter det kraftigt ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti med syftet är att bana väg för ett fredligt maktskifte.

Under morgonen publicerades ett uttalande från författaren på den belarusiska Pen-klubbens sajt där hon kommenterar situationen efter det att hennes oppositionskollegor gripits eller tvingats lämna landet:

”De som tagits ifrån oss kommer att ersättas av hundratals andra”, skriver Aleksijevitj.

”Någon okänd ringer på”

Dmitri Plax, författare, dramatiker och personlig vän till Svetlana Aleksijevitj, har direktkontakt med Nobelpristagaren, och säger strax efter 13-tiden att hon är orolig för sin säkerhet.

– Jag hade kontakt med henne för en timme sedan. Då sa hon att hon ska kalla till sig journalister och göra ett uttalande utanför sin bostad. Hon är orolig för sin säkerhet, inte minst eftersom hon är ganska gammal och inte så frisk, säger han till TT.

Tidigare under morgonen kom också uppgifter från nyhetsbyrån Reuters att oppositionspolitikern Maxim Znak, även han en del av samordningsrådet, blivit bortförd.

Enligt TT ska ett vittne ska ha sett 39-årige Znak ledas av en grupp civilklädda, maskerade personer längs en gata i närheten av hans kontor. Sedan ska de ha klivit in i en skåpbil och kört iväg.

Detta har dock inte bekräftats av belarusisk polis som inte känner till att något gripande gjorts.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svetlana Aleksijevitj

LÄS VIDARE

100 000 demonstranter i Minsk – många gripna

Kolesnikova undvek exil – rev sönder passet

ÄMNEN I ARTIKELN

Svetlana Aleksijevitj

Minsk

Belarus