Polisen om nattens explosion i Uppsala

Polisen vet inte vem eller vilka som ligger bakom nattens explosion utanför ett flerfamiljshus i Uppsala.

Men enligt polisens presstalesperson Jonas Eronen kan det röra sig om kriminella gäng.

– I Gränby så har det varit förhöjd temperatur under en tid, med olika våldsbrott, säger han.

 Jonas Eronen,  polisens presstalesperson.
Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Explosionen vid 04.30-tiden i Gränby, i norra Uppsala, natten till torsdag hördes över flera kilometer, enligt polisens presstalesperson, Jonas Eronen.

– Det är en väldigt allvarlig händelse, men lyckligtvis så är ingen fysiskt skadad, vad vi vet, säger han.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och på torsdagseftermiddagen var tekniker fortfarande på plats i lägenheten som skadats vid explosionen, precis som hus och bilar i närheten.

– Vi kan konstatera att det var en kraftig knall och att någonting har exploderat på den här platsen, vid den här lägenheten. Men vi vet inte vad som ligger bakom det här än, utan det är något som vi utreder nu. Vi har haft det nationella bombskyddet på plats och de har gjort sin undersökning och även säkrat platsen. Men den tekniska undersökningen fortsätter med lokala tekniker, säger Eronen.

Maktutövning i kriminella konflikter

Enligt honom är det för tidigt att säga om det finns några kopplingar mellan nattens händelse och andra händelser i området eller i Uppsala i stort.

– Men det man kan säga generellt vid sådana här brott är att det ofta handlar om maktutövning i kriminella konflikter, säger han.

– I Gränby så har det varit förhöjd temperatur under en tid, med olika våldsbrott. Men om det är specifikt för den här adressen vet jag inte.

Avspärrningarna utanför flerfamiljshuset har hävts och polisen har knackat dörr i området samt hållit förhör under dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN