Skogsbränder

Rekordstora bränder i Oregon – en halv miljon evakueras

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

De massiva skogsbränderna fortsättar att rasa i västra USA och en halv miljon människor tvingas nu fly sina hem.

På tre dagar har en nästan dubbelt så stor yta eldhärjats som det normalt gör på ett helt år i delstaten Oregon.

– Vi har aldrig sett den här mängden okontrollerade bränder i vår delstat, skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter.

Skogsbränderna fortsätter att sprida sig och är långt bortom kontroll i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington i västra USA.

Hela samhällen har ödelagts och i Oregon har bränderna eskalerat kraftigt under veckan. På bara några dagar har det brunnit nästan dubbelt så mycket som det normalt gör på ett helt år.

Oregons guvernör Kate Brown oroas över situationen och menar att brändernas omfattning är en följd av klimatförändringar och att detta inte är en engångshändelse.

”Vi har aldrig sett den här mängden av okontrollerade bränder i vår delstat. För närvarande så har det brunnit mer än 900 000 tunnland. För att sätta det i perspektiv, de senaste tio åren har i snitt 500 000 tunnland brunnit på ett helt år. Nu har vi sett nästan det dubbla på tre dagar”, skriver hon på Twitter.

Skogsbränderna omfattar nu en yta på cirka 364 000 hektar, en ”vanlig” brandsäsong brukar 200 000 hektar eldhärjas.

Ett hus slukas av lågorna i staden Talent i Oregon.
Röken färgade himlen röd i Salem, Oregon.

15 döda – befaras bli fler

Minst 15 människor uppges hittills ha dött till följd av bränderna i de tre delstaterna. Men antalet döda befaras öka då flera personer anmälts saknade.

Under torsdagen var röken så kraftig och tät att helikoptrarna som vattenbombar brandområdena tvingades avbryta sin insats i väntan på att röken skulle skingra sig, rapporterar AP.

Flera internationella medier rapporterar om kaosartade scener i de drabbade delstaterna. I staden Malden, Washington, eskalerade brandfronten så snabbt att poliser uppges ha sprungit längs gator och uppmanat invånare att omedelbart evakuera och fly sina hem för att undkomma lågorna, rapporterar BBC.

Poliser på plats vid en vägspärr. En halv miljon människor har fått order om evakuering i samband med bränderna.

Branden kan ha varit anlagd

Polisen misstänker att en av de kraftigaste bränderna, den så kallade Almedabranden som startade i staden Ash, kan ha varit anlagd. Hundratals hem i området har totalförstörts och polisen utreder nu om det ligger ett brott bakom branden.

– Vi försökte få ut folk så fort som vi kunde. Risken är att det kommer att vara kroppar i en del av de husen. Sannolikheten för mycket högre dödstal är betydande, säger Tighe O’Meara, polischef i Ashland, till Reuters.


Premier League tillbaka! Expertens drag inför jackpott på Stryktipset
Publisert:

LÄS VIDARE

Se de enorma skogsbränderna i Oregon

ÄMNEN I ARTIKELN

Skogsbränder

Oregon

Kalifornien

USA

Washington