Nyheter

FHM: Tredje vågen kan slå hårdare än andra

Av: 

TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

NYHETER

Folkhälsomyndigheten presenterar tre nya scenarier för pandemins tänkbara utveckling i Sverige under våren.

– Det finns en stor risk för en tredje våg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den tredje vågen kommer att slå hårt och kan bli betydligt värre än den andra, enligt Folkhälsomyndighetens värstascenario.

Anledningen är ökade kontakter mellan människor, men en ny mer smittsam virusvariant, exempelvis den så kallade brittiska mutationen, ger bränsle åt smittspridningen i scenariot. I april kan kurvan "peaka" vid ungefär samma nivå som vid jul, om virusmutationen antas vara 30 procent mer smittsam.

När mutationen antas vara 50 procent mer smittsam nås kulmen vid en betydligt högre nivå än under andra vågen.

– Och den kan tänkas börja relativt snart, i så fall, redan om någon eller några veckor, säger Anders Tegnell om den "tredje vågen", på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

"Inte hög"

Folkhälsomyndighetens andra två scenarier ger en ljusare framtidsutsikt, men dessvärre tror inte statsepidemiologen på scenariot med en fortsatt nedgång.

– Det är det mest optimala, men det bygger på att vi går tillbaka till de väldigt låga kontaktnivåer som vi hade under jul- och nyårshelgerna. I så fall kan vi få en fortsatt nedgång. Men sannolikheten att det kommer att utvecklas på det här viset, är inte hög, säger han.

Folkhälsomyndigheten presenterar också ett scenario som utgår från att kontaktnivåerna blir som de var i höstas.

– I så fall kommer nedgången att stanna av. Och då kommer antalet fall att ligga kvar på en ganska hög nivå. De nya virusvarianterna kommer inte heller i det här scenariot att slå igenom.

Kommer dröja

Men fortfarande är Sverige i andra vågen. Smittspridningen är fortfarande omfattande, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff med regeringen. Han konstaterar dock att kurvorna planat ut något.

– Även om vaccineringen kommit i gång kommer det att dröja en tid innan vi kan se effekter på smittspridningen.

Generaldirektören varnar också för att sluta följa de rekommendationer som finns.

– Även små förändringar i följsamhet till restriktionerna, med ökade kontakter, kan få stora konsekvenser. Tillsammans med spridning av den muterade varianten kan det leda till en tredje våg under våren. Och en kraftig sådan i värsta fall, säger Carlson.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: