Studie: Neurologiska symtom vanliga vid corona

Av:  TT

En Uppsalastudie visar att många coronapatienter har skador på nervceller. Arkivbild.
En Uppsalastudie visar att många coronapatienter har skador på nervceller. Arkivbild.

Många coronapatienter har skador på nervceller i hjärnan, enligt forskare som studerat patienter som vårdats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

19 patienter med covid-19 och neurologiska symtom ingick i studien. De flesta av dem fick intensivvård, men oavsett hur svårt sjuka de var hade samtliga i studien ett eller flera symtom på nervpåverkan, skriver Upsala Nya Tidning.

– Ännu vet vi inte hur skadorna uppkommer. I de flesta fallen verkar dock inte coronaviruset vara någon direkt orsak till de neurologiska symtomen och skadorna på nervcellerna, säger Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, till tidningen.

Nervpåverkan kan visa sig i exempelvis psykiska förändringar, sänkt medvetandegrad, förvirring och svaghet i armar och ben.

En utvidgad proteinanalys pekade på att de allra flesta hade en genomgången eller pågående skada på nervceller i hjärnan, säger Elham Rosami.

– Ju svårare covid-19 och ju mer uttalade neurologiska symtom patienterna hade, desto högre var halterna av ett eller flera hjärnskadeproteiner i ryggvätskan.

Eftersom pandemin bara har pågått under ett år finns det i nuläget väldigt lite kunskap om långtidseffekterna.

Studien publiceras i tidskriften European Journal of Neurology.

Publisert: