LO kräver höjda pensioner

Lars Larsson/TT

Helena Wande/TT

Publicerad 2021-05-01

LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.

LO kräver höjda pensioner och möjlighet för utslitna att vara sjukskrivna de sista åren fram till pension.

– Pensionsavgifterna måste helt enkelt höjas, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Susanna Gideonsson inledde sitt första maj-tal med att uppmärksamma LO-medlemmarnas arbete under pandemin, i yrken där det inte går att arbeta hemifrån.

– I ett år har de stått i frontlinjen. De kräver inte hjältestatus och applåder, men respekt, säger Gideonsson i det webbsända talet.

LO vill se förändringar i socialförsäkringen, tryggare anställningar och högre pensioner.

– Otryggheten har blivit det nya normala. När vi återstartar Sverige efter pandemin måste vi prioritera de trygga jobben, säger Gideonsson i talet.

Ser akut behov

Det handlar bland annat om full sysselsättning och schyssta arbetsvillkor samt förbättrade pensioner, enligt LO:s ordförande.

– Vi kan inte ställa oss bakom en höjd pensionsålder så länge inte tryggheten stärks för LO-förbundets medlemmar, både på och utanför jobbet. Först måste arbetslivet bli hållbart.

På pressträffen inför talet medgav Gideonsson att det tar decennier innan en eventuell höjning av de avgifter som arbetsgivarna betalar in till den allmänna pensionen ger pensionärerna mer pengar.

När pensionssystemet sjösattes för omkring 25 år sedan fanns en plan för högre avgifter, men den har inte verkställts.

Fram till det att en höjning ger utslag måste politiken lösa frågan om högre pensioner med andra metoder, anser Gideonsson. Akuta åtgärder behövs.

– Det är inte vår sak att komma med exakta lösningar men vi ser att något måste göras. För det är inte värdigt Sverige att människor som har jobbat ett helt liv ska gå i pension, knappt få ihop till mat och hyra och inte kunna unna sig någonting, säger LO:s ordförande.

"Helt oacceptabelt"

Pandemin har visat vilka det är som får samhället att gå runt, framhåller hon.

– LO-medlemmar fyller butikerna med varor, kör kollektivtrafiken, levererar posten och tar hand om barn och sköter de äldre, säger Gideonsson.

Hon pekar på att den genomsnittliga pensionen för en LO-kvinna är häften av det som en man i ett tjänstemannayrke kan räkna med.

LO kräver att det måste bli lättare att få sjukersättning de sista åren fram till pensionen för personer i LO-yrken som slitit ut sig och inte kan arbeta. I dag är alternativet att ta ut pension i förtid vilket sänker pensionen över tid.

– Sverige har västvärldens strängaste regler när det gäller sjukersättning. Det är inte bara orimligt utan helt oacceptabelt, säger Gideonsson.

– Vi måste ha rim och reson och bedömning efter individuella förhållanden, inte statiska regelverk.