Bulletin

Tyngsta namnen lämnar Bulletin – går till hård attack mot ägarna

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Efter veckor av kaos och stridigheter lämnar Bulletins tyngsta namn tidningen.

Avgående t f chefredaktör Ivar Arpi dömer ut de tre majoritetsägarna som fullständigt inkompetenta.

– För Tino Sanandaji verkar det vara viktigare att få Facebook-likes än att sköta det företag han själv startat. Det här är människor som inte ska driva någon form av företag, säger han.

Situationen på den konservativa tidningen Bulletin har varit mycket omskriven de senaste veckorna. Huvudkonflikten ligger mellan tidningens ägare och redaktionen, med t f chefredaktör Ivar Arpi i spetsen. 

I dag gick tidningens tyngsta namn ut och meddelade att de lämnar tidningen, förutom Ivar Arpi även politiske chefredaktören Alice Teodorescu Måwe och kulturcheferna Fredrik Ekelund/Marisol M.

Flera andra profilerade skribenterm bland dem Nina Lekander, meddelar också att de hoppar av.

Ivar Arpi.
Alice Teodorescu Måwe.

I ett gemensamt avskedsbrev som publicerats på Twitter och andra sociala medier skriver avhopparna att situationen på tidningen blivit ohållbar.

De tre majoritetsägarna Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Atta Tarki respekterar inte grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär, skriver de. 

Ivar Arpi har uppfattningen att trion har misslyckats med alla sina uppgifter som ägare:

– De har misskött ekonomin så Bulletin står på konkursens brant och hängt ut enskilda medarbetare. Det går inte att vara chefredaktör under de här omständigheterna. 

Sover hela dagarna - går inte att nå

Bråken på Bulletin har främst omskrivits av tidningen Journalisten. Det har bland annat handlat om stormöten som urartat i skrik och bråk. Aftonbladet har också tagit del av inspelningar från möten som visar hur konflikten har låtit. 

Ivar Arpi säger att han i rollen som chefredaktör försökt få till en lösning på konflikten. Parallellt har han fått höra att ägarna letar efter hans ersättare. 

– När vänner ringer till mig och säger att Tino ringt upp och bett dem ta över som chefredaktör, men att de tackat nej, då kommer det en punkt då det är nog. 

Hur har ägarna tagit emot beskedet att ni slutar?

– Ett problem som vi har haft på Bulletin är att våra två majoritetsägare Tino och Pontus inte vaknar förrän sent på eftermiddagen. Det är inte troligt att de vaknat ännu, säger Arpi klockan 15.30 på eftermiddagen.

Är det för att de befinner sig utomlands? 

– Nej, för att de ligger och sover hela dagarna och är vakna på nätterna. De går inte att få tag i dem på dagtid, så jag har inte fått någon reaktion. 

Även vd lämnar sin post

Är det något du är självkritisk till under din tid på tidningen?

– Jag var naiv i tron om att jag skulle kunna medla i konflikten. Jag kanske också var naiv när jag gick in i projektet från början. Men jag ångrar det inte. Att det gått dåligt beror på tre personer. De har misskött allt som de har haft ansvar för.

Aftonbladet har utan framgång sökt Tino Sanandaji. På eftermiddagen meddelade Pontus Tholin att han lämnar sin post som vd. I Sveriges Radios ”Studio Ett” säger Tholin att han välkomnar redaktionsledningens beslut att lämna.

– Det finns ingen som helst respekt för hur man bedriver ett företag. Vi har att göra med ett gäng syndikalister.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

MARTIN SCHORI: Medieägare ska hålla sig borta från journalistiken

Ivar Arpi ny chefredaktör för Bulletin

ÄMNEN I ARTIKELN

Bulletin

Ivar Arpi

Journalistik