Toppchef döms för sexköp

Mannen som dömdes är toppchef inom en koncern som ägs av familjen Wallenberg.
Mannen som dömdes är toppchef inom en koncern som ägs av familjen Wallenberg.

Mannen togs på bar gärning efter att ha köpt sex i en förort i södra Stockholm och har nu dömts till höga böter för sexköp.

Han riskerar dessutom att bli av med jobbet som avdelningschef – och därmed sin årslön på fem miljoner kronor.

– Jag är väldigt ledsen över det jag gjort, säger mannen i förhör.

Polisen bedrev den 4 maj på kvällen spaning mot ett lägenhetshotell i en förort i södra Stockholm. De visste att en kvinna som sålde sex under namnet ”Kristina” var i lägenheten och när toppchefen anlände till adressen noterades det av spanarna.

Då mannen, som är i 50-årsåldern, lämnade lägenhetshotellet en timme senare greps han. Han fotograferades och hans mobiltelefon beslagtogs. Telefonen visade sig bland annat innehålla sms-dialoger mellan honom och ”Kristina”, där tid och plats för sexköpet avhandlats.

I polisförhör bekräftar ”Kristina” att det var han som nyss besökt henne i lägenheten.

– Han kontaktade mig via någon av mina annonser jag har på internet, via WhatsApp, säger hon i förhöret.

Sexannonsen för  ”Kristina”.
Sexannonsen för ”Kristina”.
Konversationen mellan dömde mannen och ”Kristina”.
Konversationen mellan dömde mannen och ”Kristina”.

”Googlade”

I sin annons uppger ”Kristina” att hon är från Estland. Det står att hon talar engelska och att hon är i 30-årsåldern.

– En väninna till mig sköter kontakten med sexköparna eftersom jag inte kan någon engelska, berättar hon i polisförhör.

– När en sexköpare är på ingång får jag veta det av min väninna. Den här mannen betalade mig 2 500 kronor i femhundrakronorssedlar för en timmes samlag och oralsex.

Toppchefen får frågan av polisen, hur han kom i kontakt med ”Kristina”.

– Jag googlade ”escort stockholm” och hamnade på en sida med kvinnans profil, berättar han.

Han gjorde upp med kvinnan om en träff och tog en Uber-taxi ut i förorten, från det femstjärniga hotell i centrala Stockholm där han bor då han jobbar i Sverige.

– Jag blev insläppt av en blond kvinna från Östeuropa och betalade henne 2 500 kronor för en timmes sex, berättar han för polisen i förhör.

Konversationen mellan dömde mannen och ”Kristina”.
Konversationen mellan dömde mannen och ”Kristina”.
Konversationen mellan dömde mannen och ”Kristina”.
Konversationen mellan dömde mannen och ”Kristina”.

Årsinkomst: 5 miljoner

I slutet av juni dömdes toppchefen för köp av sexuell tjänst, målet avgjordes utan förhandling då mannen har erkänt brott. Straffet blev 50 dagsböter.

Storleken på boten avgörs av den dömdes årsinkomst, vilken uppges vara fem miljoner kronor. Bötessumman landar alltså på 50 000 kronor.

Miljonlönen tjänar han som högst ansvarig för en avdelning inom en stockholmsbaserad koncern ägd av den framgångsrika finansfamiljen Wallenberg.

– Självklart ska anställda på företaget följa lagar och förordningar och verka i enlighet med våra etiska riktlinjer, skriver koncernens PR-direktör i ett mejl.

– Vi har högt ställda förväntningar på korrekt och respektfullt beteende i linje med våra värderingar. Och när det gäller sexuella brott eller sexuellt ofredande har vi nolltolerans.

Månadsinkomst: 250 euro

Den riktade insats som Stockholmspolisen genomförde i början av maj gick under namnet ”Insats Torsk”. 91 personer lagfördes för sexköp, däribland den nu dömde toppchefen.

Kriminalinspektör Simon Häggström var yttre förundersökningsledare för insatsen.

– Coronapandemin har slagit oerhört hårt, många klarar sig inte i hemlandet. Man kommer från länder som inte har det här skyddsnätet som vi har i Sverige och många är ensamstående med barn. Kvinnor som tidigare hade jobb har blivit av med det på grund av coronan och tvingas till prostitution för att sätta fram mat på bordet, säger han.

”Kristina”, som toppchefen köpte sex av, är enligt utredningen från Ukraina. Hon prostituerar sig i Sverige för att kunna försörja sig och sitt barn i hemlandet.

I förhör berättar hon att hon endast tjänar 250 euro i månaden och att hon inte får ekonomin att gå runt.

– Förr var det ofta så att man saknade utbildning. Nu under pandemin träffar vi kvinnor som faktiskt har utbildning, men blivit av med jobbet och har verkligen noll kronor i inkomst och man får det inte att funka, säger Simon Häggström.

Simon Häggström.
Simon Häggström.

Sexhandeln flyttar till förorten

Simon Häggström och hans kollegor ser en trend att allt fler sexköpare väljer att köpa sex utanför centrala Stockholm.

– Helt klart ser vi en ökad aktivitet i ytterområdena, som vi inte tolkar på annat sätt än att man inte vågar köpa sex i centrala Stockholm på samma sätt som man gjorde förr. Det har att göra med massmedialt uppmärksammade gripanden senaste året, säger han.

Men det är inte riskfritt att köpa sex, bara för att man gör det utanför city.

– Flera olika lokalpolisområden jobbar med det här nuförtiden, så såg det ju inte ut förr. Nu jobbas det mer eller mindre över hela regionen.

Publisert:

LÄS VIDARE