Nyheter

Stora problem med anmälan till högskoleprovet

Av: 

TT

Många har drabbats av det tekniska strulet i anmälan till högskoleprovet. Arkivbild.
Många har drabbats av det tekniska strulet i anmälan till högskoleprovet. Arkivbild.

NYHETER

Kön till högskoleprovsanmälan fick pausas av och till under tisdagen på grund av tekniska problem.

Men under kvällen avhjälptes problemen och den långa kö som byggts upp under dagen betades av.

När anmälan till vårens två högskoleproven öppnade på tisdagsmorgonen var tiotusentals personer redo. Men inte mer än cirka 10 000 personer hann betala anmälningsavgiften förrän betalningsfunktionen klappade ihop.

Problemen fortsatte under dagen. Betalningssystemet fungerade korta stunder för att sedan gå ned igen. Vid 17-tiden hade 25 000 kunnat fullfölja sin anmälan medan antalet köande en stund senare var 40 000.

Senare under dagen minskade problemen, och vid halv åtta på kvällen hade 34 000 personer anmält sig.

– Den som går in och anmäler sig nu behöver inte vänta mer än 10–15 minuter. Det finns gott om platser kvar och kommer att finnas det under de kommande dagarna, säger Peter Honeth.

Platserna tar inte slut

Det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som ansvarar för anmälan till högskoleprovet, men myndigheten har en underleverantör, Nets, som ansvarar för betalningssystemet. Det var där tekniken inte fungerade.

– De jobbar naturligtvis väldigt hårt för att reda ut situationen. Men det är klart att det inte är acceptabelt att betalningsfunktionen visat sig vara så undermålig, säger den nationelle provsamordnaren Peter Honeth.

Han understryker att det trots problemen inte finns någon risk för att provplatserna ska ta slut.

UHR övervägde ett slag att pausa anmälningssystemet under natten på grund av problemen. Men då den långa kön kunde betas av under eftermiddagen och kvällen valde myndigheten att inte göra det.

– Det är ingen lång kö längre. Då finns ingen anledning att inte ha anmälningarna öppna 24 timmar om dygnet som vanligt, säger Peter Honeth.

Två datum

Vårens två prov hålls lördag den 13 mars och lördag den 8 maj, med 35 000 deltagare per provdag. De anmälda får inte själva välja datum utan lottas av UHR.

Anledningen till att det blir två provtillfällen är pandemin – det skulle av smittskyddsskäl bli ogörligt att låta 70 000 skriva samma dag.

Anmälningstiden går ut vid midnatt den 18 januari, men anmälan kan stänga tidigare om platserna fyllts.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: