Nyheter

Fruktar maximalt kaos: ”Det är galet”

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

LANSING. USA stålsätter sig inför nya potentiella attacker – den här gången mot delstatskongresser över hela landet.

FBI har varnat om väpnade protester under söndagen och Michigan anses vara i riskzonen för våldsamheter.

Här uppmanas folk att hålla sig undan efter att högerextremister enligt uppgift planerar ”maximalt kaos”.

– De är terrorister. Vad är det för fel på folk?, säger Matt Ferguson, 44, som bor i närområdet.

Michigans kongressbyggnad omringas av ett två meter högt stängsel. På de snötäckta gräsmattorna patrullerar flera poliser, och spanar på alla som rör sig i området. 
– Kanske händer ingenting, kanske blir det fullt kaos. Vi förbereder oss på det värsta imorgon, säger en dem.

I området promenerar Joan Bolander, 44, och Matt Ferguson som rastar hunden Mimi. De bor ett bar hundra meter bort, säger de och pekar. 
– Någon sa att jag kanske borde ta bort Biden-skyltarna i trädgården inför protesterna. Men nej, det vägrar jag, säger Matt.

Häromveckan följde makarna tv-bilderna live från huvudstaden Washington DC, när Trumpsupportrar och högerextremister som var missnöjda med valutgången, stormade den nationella kongressbyggnaden samtidigt som Joe Biden höll på att godkännas som landets nya president.

Joan Bolander och Matt Ferguson rastar hunden Mimi.

Efter attacken varnar FBI för ytterligare angrepp under dagarna som leder fram till Bidens installation, bland annat den 17:e januari. Den här gången mot alla USA:s 50 delstatshuvudstäder.

Nerverna är därför på helspänn inför söndagen – särskilt här i Michigan. På nätet cirkulerar nämligen specifika hot mot Matt och Joans hemstad Lansing, en och en halv timmes bilfärd utanför Detroit. 

– Det är galet. Jag fattar inte att de kommer hit till vårt område. Med vapen! Det är sorgligt, säger Joan. 

Högerextrema grupper, så som våldsbejakande Proud boys, och anti-regeringsextremister inom boogaloo-rörelsen, som säger att de förbereder sig för ett nytt inbördeskrig, uppges vara några av de som planerar väpnade protester i Lansing. Det har fått guvernören att aktivera nationalgardet och delstatspolisen har infört en rad nya säkerhetsåtgärder. 

Lugnet före stormen?

Än så länge är det okänt hur många som väntas dyka upp utanför Lansings kongressbyggnad. Men en del milisgrupper ska gjort en helomvändning – och har istället uppmanat sina medlemmar att stanna hemma. 

– Vi har fått information om att Proud boys kan ha för avsikt att skapa ”maximalt kaos”. Enligt vår säkerhetsbedömning tror vi att demonstranter inte har möjlighet att fly från centrala stan om saker och ting går fel, säger milisgruppen The Southeast Michigan Volunteer Militias ledare Michael Lackomar, enligt lokaltidningen Lancing City Pulse.

Även borgmästaren Andy Schor har uppmanat lokalinvånare att undvika centrala Lansing under söndagen, samt dagen då Biden svärs in den 20:e januari. Han kommenterade även milisgruppsens beslut om att stanna hemma under en presskonferens i veckan. 

– Det finns alltså till och med vissa extremistgrupper som håller sig borta, för att det finns andra som kan bli våldsamma, konstaterade han. 

Tidigare protester utanför kongressbyggnaden i Lansing.

Matt Ferguson, som bott i området i 25 år, kan inte låta bli att hålla tillbaka tårarna när han tänker på söndagens planerade protester. 

– Förlåt, jag blir känslosam, för ingen har tidigare frågat mig hur allt detta faktiskt känns. Det här vansinne – detta är inte mitt land längre. Vi ser nu ett av de mörkaste kapitlen i vår historia i USA. Jag hoppas att det här blir en väckarklocka för många, och att vi inte tar saker som demokrati för givet längre, säger han. 

I Lansing har man även väpnade protester färskt i minnet. I april hamnade kongressbyggnaden i rampljuset efter att president Donald Trump twittrade ”FRIGE MICHIGAN”, för att protestera mot demokratiska guvernören Gretchen Whitmers beslut om en stanna hemma-order som en del av coronahanteringen.

Efter presidentens uppmaning tog sig flera personer in i Michigans kongress, beväpnade med gevär, för att pressa politikerna till att stoppa samhällsnedstängningen. Dessutom har två män åtalats efter detaljerade planer på att kidnappa guvernör Whitmer. 

Poliser ute och patrullerar.

Spänningarna har fortsatt även i år. Dagen efter stormningen i Washington ringde en man till kongressen i Lansing och sa att byggnaden skulle explodera. Ett bombhot som visade sig vara falskt. Och politiker i staden uppger att de inskaffat hjälm, skyddsväst och pepparspray som de förvarar vid sitt skrivbord i senatskammaren. 

Vanligen är Michigan en av de delstater där man få bära vapen öppet, men efter Washington-attacken för en och en halv vecka sedan röstade man igenom ett förbud om att stoppa så kallad ”open carry”. 

Men trots det nya förbudet och den utökade säkerheten, anses Michigans kongress vara osäker mark de närmsta dagarna. Enligt delstatens justitieminister Dana Nessel är Michigan grogrund för extremister som vill störta regeringen, och konstaterar att delstatskongressen är helt riskfri. 

Michigans kongressbyggnad.

”Mitt jobb är inte att ge statligt anställda, boende och besökare en falsk känsla av trygghet, särskilt givet det nuvarande läget i Michigan och i hela landet, skriver hon på twitter. 

Trots att de nu förbjudit folk från att öppet bära vapen inuti kongressbyggnaden, säger hon att det inte hindrar folk från att bära vapen dolt i området runtomkring. 

"Vem som helst – oavsett kriminell historia, medlemskap i en anti-regeringsorganisation eller uttalad avsikt att skada statsanställda – kan fortfarande komma in i Kapitolium laddad med skjutvapen eller explosiva enheter, dolda av kläder, ryggsäckar och så vidare”, skriver Nessel. 

Makarna Matt Ferguson och Joan Bolander ropar på sonen Charlie som leker i snön, för att strosa hemåt under lördagseftermiddagen. Matt hoppas inte att högerextremister kommer ta sig in i Michigans kongress, och är tacksam över att nationalgardet har aktiverats för att hjälpa till de närmsta dagarna. 

– Jag hoppas att vi kan gå vidare från detta i USA, och att alla fattar att Biden har vunnit nu. Men om det händer något här imorgon, då måste vi till och med fundera på hur vi ska fly hemifrån?

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

USA:s politiker måste bära skottsäkra västar