Malmö

Vaccinationerna snart klara på Malmö stads äldreboenden

Av: 

Frida Carlqvist

NYHETER

Malmö började i mellandagarna vaccinera sina äldre på kommunala särskilda boenden mot covid-19.

Drygt två veckor senare har de flesta brukare och personal på äldreboendena fått sin första dos.

– Målsättningen är att bli klara med dos 1 denna veckan om det finns vaccin att tillgå. 

Vaccinationerna mot covid-19 drog igång på Malmös kommunala särskilda boenden för äldre under den 29 december. Malmö var den andra kommunen i Skåne att dra igång vaccinationerna – först ut var Helsingborg, där smittspridningen varit hög under december. Nu när man är inne på tredje vaccinationsveckan väntas man kunna bli klara med vaccinationerna – om allt går som det ska.

– Det går jättebra. Vi var ju tidigt en pilot i Malmö. Målsättningen är att vi blir klara med dos 1 på våra särskilda boenden på våra särskilda boenden denna veckan, och då gäller det både personal och patienter, säger Elina Opasiak, hälso- och sjukvårdsstrateg på Malmö stad och nu samordnare kring vaccinet inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

– Löper all logistik på som det ska, och kommer vaccinet som det ska, så har målsättningen varit att vi ska bli klara med dos 1 denna veckan. Skulle det bli så att det blir restat något vaccin någonstans så blir det nästa vecka men målsättningen är att bli klara denna veckan.

Sjuksköterska förbereder vaccin på Vårdcentralen Råå i Helsingborg.
Sjuksköterska förbereder vaccin på Vårdcentralen Råå i Helsingborg.

De som fick sin första av två vaccindoser under vecka 53 kommer att få sin andra dos nästa vecka eller veckan därpå. Den andra dosen måste tas mellan 21 och 30 dagar efter första dosen har getts.

– När vi har bokat in vaccintillfälle nummer ett har vi också bokat in tillfälle två, så vi har en enorm logistik kring detta. Målsättningen är att vi ska vara klara med dos 2 på särskilda boenden vecka 7. Sen är inte arbetet klart ändå, det kommer vara uppsamlingsheat för de som inte kunde vaccinera sig under den här perioden, säger Elina Opasiak.

– Vi vill ju säkerställa att så många som möjligt erbjuds att bli vaccinerade och får möjlighet att vaccinera sig.

Vaccinationsviljan beskrivs som hög.

– På våra särskilda boenden har i princip alla patienter tackat ja. Det har varit en väldigt stor vaccinationsvilja på våra boenden, gällande personal har den också varit okej, relativt hög. Den blir högre och högre ju mer information som kommer ut kring vaccinet. Vi ser också att ju mer vi har vaccinerat desto högre blir också viljan. Har vi medarbetare som känner sig osäkra så har våra kontakt vårdcentraler till våra det särskilda boendet varit frikostiga med att erbjuda sig att svara på frågor till vår personal och även läkare på plats vid vaccinationen har kunnat informera medarbetare i samband med vaccinationstillfällena. Det är för att medarbetarna ska känna sig trygga kring det vaccin de skulle ta emot.

– Vi är oerhört glada över att vaccinet nu finns att tillgå, att vi ser ju detta som ljuset i tunneln – äntligen. När vi fick reda på detta var det strax före jul och vi såg det som en tidig julklapp. Nu har vi ett aktivt redskap att arbeta med för att på sikt kunna bromsa smittspridning och dämpa covidutvecklingen.

Parallellt har Malmö stad tillsammans med primärvården dragit igång vaccinering av personal på korttidsenheter och växelvårdsenheter, berättar Elina Opasiak.

Funkar logistiken, distribution, leverans?

– Hitintills har det funkat som det ska, peppar, peppar, ta i trä. Det kan också bero på att vi var så tidigt ut. Det innebär att vi hade fått avsatt en viss mängd vaccin initialt, en viss mängd vaccin initialt då vi ingått i en pilot, nu denna veckan går man ju ut brett i Skåne. Hitintills har det funkat bra och det är tack vare ett jättebra samarbete med primärvården.

Vaccinationer inom kommunens hemsjukvård drar igång nästa vecka.

– Där är vi också tidigt ute. Under de föregående veckorna har vår hemsjukvård, det vill säga våra kommunala sjuksköterskor på ordinärt boende, ringt runt till alla patienter som erhåller kommunal hemsjukvård av sjuksköterska, det är ungefär 2 900 personer i Malmö, och frågat dem om de är intresserade av att vaccinera sig.

Personal gläntar på en dörr till en boende på ett äldreboende.

Vaccinationerna för personer som har vård- och omsorgsinsatser i hemmet kommer att göras antingen i hemmet tillsammans med läkare från primärvården för de som inte kan ta sig till sin vårdcentral, eller på vårdcentralen om individen föredrar och kan det.

Hushållskontakter, personer som är över 18 år och som bor tillsammans med en person som har hemsjukvård, erbjuds också vaccination i samband med vaccinationstillfället för patienten i nuläget.

– Det är också ett aktivt beslut kommunerna i Skåne tillsammans med Region Skåne har gjort för att nå ut till så många som möjligt för att vaccinera samtidigt och det är för att vi vill skydda våra sköra äldre.

Även annan kommunal vårdpersonal som jobbar med riskgrupper erbjuds nu vaccinet.

– Övriga medarbetare som jobbar brukarnära där patienter har allvarlig risk att bli svårt sjuka i covid exempelvis hemtjänstpersonal där erbjöd faktiskt Sus oss att ingå i ett pilotprojekt  så där gick vi igång med en pilot igår så 175 av våra medarbetare vaccineras här under veckan samtidigt som Sus började med sin personal, säger Elina Opasiak.

– Då gäller det vår personal inom våra covid-team, vi har personal på vår kohortvård också sedan i våras o de blir också prioriterade, sen prioriterar vi också våra sjuksköterskor på natt, hemtjänst natt samt våra egna bemannings sjuksköterskor BUMS. Nyckelpersoner som rör sig mycket runt i staden vill vi först prioritera.

Vaccinationerna är även igång på privata äldreboenden i Malmö.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

55% RABATT

59 SEK

Valfri take away pizza eller pasta på F.A.S.T Limhamn

Klassisk take away enligt italiensk tradition

46% RABATT

259 SEK

Valfri Italiensk 3-rätters middag inkl. ett glas mousserande

Ligger centralt vid Gustav Adolfs Torg

50% RABATT

450 SEK

Dermalogica Ansiktsbehandlingar hos H beauty

Välj mellan tre olika behandlingar

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Malmö och Skåne

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Coronaviruset

Vaccin