Explosionen i Beirut

Nu åtalas politikerna för explosionen som ödelade Beirut

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Flera personer ur det politiska styret visste att det fanns högexplosivt ämne i Beiruts hamn.

Ändå gjorde de ingenting – vilket ledde till den enorma explosion som i augusti tog hundratals liv.

Nu åtalas toppolitiker som Libanons premiärminister Hassan Diab för vårdslöshet.

På eftermiddagen den fjärde augusti inträffade en av de värsta explosionerna världen någonsin skådat. Stora delar av Beirut ödelades, över 200 personer dödades och fler än 6 000 skadades. Hundratusentals fick sina hem förstörda. Smällen visade sig komma från över 3 000 ton högexplosivt ammoniumnitrat som dumpats i den stadsnära hamnen.

När det visade sig att styrande politiker och ledare ur toppskiktet under flera månaders tid känt till riskerna med materialet som låg som en tickande bomb i hamnen väcktes folkets ilska. Efter att själva ha sopat undan det värsta bråtet, donerat blod och ordnat husrum åt de allra värst drabbade gick befolkningen ut på gatan. Alla som tillåtit detta att ske måste avgå.

Efter decennier av korruptionsanklagelser och regelbundna demonstrationer mot det sekteristiska styret har nu något unikt skett i Libanon. Landets avgående premiärminister Hassan Diab ska ställas inför rätta. Det ska även dåvarande ministrar för offentligt arbete och infrastruktur, Ghazi Zaeiter och Youssef Fenianos, samt dåvarande finansminister Ali Hassan Khalil. Åtalet gäller den vårdslöshet som ledde till katastrofen. Det berättar källor till al Jazeera.

”Det påminner om Hiroshima och Nagasaki”, säger Beiruts guvernör.
Stora delar av Beirut ödelades, över 200 personer dödades och fler än 6 000 skadades i explosionen.

Korruptionen fortsätter

– Det här är otroligt sällsynt i Libanon, säger al Jazeera-journalisten Timour Azhari om åtalet.

Mannen som leder utredningen, domaren Fadi Sawan har redan hört Diab och andra styrande politiker om explosionen, men då enbart som vittnen. Detta öppnar upp för ytterligare förhör, men även möjligheten att eventuellt häkta de åtalade ministrarna.

Alla ministrar har blivit anklagade för korruption tidigare, men inga åtgärder har någonsin riktats mot dem. Om de nu ställs inför rätta finns det till råga på allt en risk att Ghazi Zaeiters egna svåger, Ghassan Oueidat står som åklagare i fallet.

– Redan innan utredningen började krävde flera att han skulle tas ur tjänst. Det missnöjet kommer bara växa nu – och av goda skäl. Det finns en tydlig intressekonflikt här, säger Timour Azhari.

Demonstranter håller i bilder av libanesiska ledare under en protest i Beirut i slutet av november.

Presidenten går fri

Men att få ministrarna att inställa sig till förhör kan bli svårt. Hassan Diab har enligt al Jazeera gjort det tydligt att han kommer vägra ytterligare förhör. I ett uttalande har han sagt att ”hans samvete är rent” och att han hanterat explosionen på ett ”ansvarsfullt och transparant sätt”.

De tre andra ministrarna har dessutom tunga sekteristiska stöd bakom sig i form av Hizbollahvänliga partiet Amal-rörelsen och det maronitiska Marada-rörelsen. Nabih Berry, parlamentets talman och ledare för Amal-rörelsen har dessutom avfärdat Fadi Sawans utredning och svarat att det inte finns några misstankar bland det politiska toppskiktets agerande.

Men utredningen har enligt källor till al Jazeera tunga bevis i form av korrespondens till ministrarna där de varnas för konsekvenserna av att låta det högexplosiva ämnet ligga kvar i hamnen.

Även om många ser detta som ett viktigt steg i utredningen bakom den förödande explosionen är det fortfarande en lång väg kvar innan rättvisa kan skipas. President Michel Aoun, som själv erkänt att han fick kännedom om det farliga materialet i hamnen veckor före explosionen, har till exempel inte utretts än.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument avslöjar: Myndigheter kände till att explosiva ämnet förvarades i hamnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Explosionen i Beirut

Beirut

Libanon

Hassan Diab

Michel Aoun

Politik

Korruption