Viruskampen växlas upp – fler regioner får skärpta råd

Reseregleringar inför jul kan vänta

Ytterligare fyra regioner inför nu skärpningar av Folkhälsomyndighetens råd. I tre av dem ska de boende inte längre resa ut från regionen.

Något som kan bli aktuellt för fler regioner till jul.

– Någon form av reglering för att minska trycket i regionerna kan bli nödvändig, säger Tegnell.

Tidigare i veckan sällade sig ytterligare tre regioner till dem som infört lokala skärpningar av Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Från att 13 av Sveriges 21 regioner valt en striktare linje för att stävja smittspridningen har nu en övervägande del av Sverige infört skärpningar – 18 av 21 län.

De nya regionerna är Dalarna, Gotlands, Värmlands och Västmanlands län.

– Det man framförallt pekar på i de här regionerna är att mycket av skillnaden i smittspridningen är att den härrör från fester och arbetsplatser. Det är ett genomgående tema som vi har sett i alla regioner, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under dagens presskonferens.

Anders Tegnell under dagens pressträff.
Anders Tegnell under dagens pressträff.

Västmanland ligger på en högre smittspridningsnivå än de övriga regionerna, enligt Tegnell. I Värmland ser man en början till att även vården påverkas av ökat tryck och att man har svårt att hänga med i smittspårningen.

– Gotland är en liten region med snabb ökning och begränsade resurser. De har inte helt lätt att använda andra regioners resurser, därför behövde de komma in i systemet, säger Tegnell.

Från och med i dag uppmanas alla som vistas i de fyra regionerna att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med, undvika aktiviteter som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård, avstå från inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Invånarna ska också avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Krävs resediskussion inför jul

För samtliga nya regioner på listan, med undantag för Gotland, gäller också att invånarna ska avstå från att göra onödiga resor inom eller mellan regioner.

Men en ny rekommendation om att stoppa resor mellan samtliga regioner är inte aktuellt – ännu.

– Vi kommer att behöva ha en diskussion med regionerna hur vi ska hantera julen, framförallt små regioner med mycket resande. Där kan det bli problem med resurser och klara av att testa. Vi får följa läget. Någon form av reglering för att minska trycket i regioner kan bli nödvändig, säger Tegnell.

PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE