Regionen: Vi kan inte vänta på FHM:s lotteri

Smittan ökar i Dalarna. Regionen har väntat länge på att Folkhälsomyndigheten ska besluta om att införa lokala allmänna råd även hos dem – men nu börjar de få nog.

– Vi kan inte sitta och vänta längre på tisdagar och torsdagar när smittan ökar. Får vi inte ett besked i morgon tar vi saken i egna händer, säger Ulf Berg (M), regionråd.

Efter att spridningen av covid-19 dämpats något under sensommaren och inledningen av hösten befinner Dalarnas region sig åter i ett mycket allvarligt läge. Med en smittspridning som ökar i snabb takt kan regionen inte längre vänta på ett beslut från Folkhälsomyndigheten – som aldrig kommer, menar Ulf Berg, regionråd.

– Det måste vara smittspridningen som avgör när restriktionerna ska sättas in. Inte tisdagar och torsdagar, då Folkhälsomyndigheten valt att ha presskonferenser.

Under de senaste veckorna har region efter region fått skärpta råd. Det har medfört en stor frustration i Dalarna.

– Det känns som ett lotteri. Vi måste sätta in resurserna nu och inte när det börjar bli riktigt riktigt illa. Vi är förberedda och behöver ett beslut – nu.

Om inte Dalarnas region får ett beslut på torsdagens presskonferens kommer de att göra som Blekinge och sätta in egna resurser för att kunna införa nya lokala råd.

– Jag är besviken på Folkhälsomyndighetens strategi som de har just nu. Sverige är mitt i en andra våg och då kan vi inte sitta och vänta på att tisdag och torsdag ska komma för att något ska göras.

Ulf Berg.
Ulf Berg.

”Vi är inte ensamma”

Region Dalarna planerar att införa samma lokala råd som Folkhälsomyndigheten tidigare rekommenderat.

– Att avråda från att resa inom och mellan regioner är naturligtvis en del av det, samt att man ska undvika kollektivtrafik, undvika folksamlingar och handel. Gör vi detta i rätt tid kanske folk kan få fira jul och åka på sin skidsemester.

Ulf Borg berättar att han har samtalat med andra kollegor i flera andra regioner som också känner sig besvikna över att Folkhälsomyndigheten inte heller gett dem lokala restrektioner.

– Vi är inte ensamma om att vara besvikna och tycka att de ska ompröva sin strategi, och jag hoppas verkligen att detta når fram till Folkhälsomyndigheten nu.

– Får vi inte ett beslut i morgon, kommer vi ta ett beslut själva.

Kan man säga att det är ett ultimatum ni ställer?

– Man kan säga att det är ett konstaterande. I Region Dalarna klarar vi nämligen av att besluta 365 dagar om året, inte bara på tisdagar och torsdagar, avslutar Ulf Berg (M).

Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna, håller med om att skärpta lokala råd behövs snart:

– Agerar inte Folkhälsomyndigheten snart får vi ta saken i egna händer. Men jag ser helst att vi gör det här i samråd med Folkhälsomyndigheten inom de närmaste dagarna.

Maja Gilbert Westholm (V), oppositionsråd förlitar sig på smittskyddsläkaren.

– Det ploppar upp folk lite då och då som tycker massa saker. Men jag har stort förtroende för vår smittskyddsläkare som har tät daglig kontakt med Folkhälsomyndigheten. Det är de som är experter och i detta läget måste vi politiker förstå att vi faktiskt är lekmän.

Aftonbladet söker Folkhälsomyndigheten.

Tegnell och Carlson.
Tegnell och Carlson.

PODD Är den andra vågen här?

Aftonbladet Daily pratar med forskaren Emma Frans om vi befinner oss i en andra våg i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE