Qanon

James, 37: Det känns som om pappa valt Qanon framför mig

Drabbade anhöriga söker stöd hos varandra

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

FAYETTEVILLE. James McCartys pappa blev allt mer uppslukad av Qanon – i dag har far och son helt klippt kontakten.

Över hela USA slits familjer isär av konspirationsrörelsen som kretsar kring en förvrängd verklighetsuppfattning, som att Trump fortfarande styr och att demokrater ska avrättas offentligt.

Nu söker många anhöriga stöd hos varandra.

– Det känns som om pappa valt Qanon framför mig, säger James, 37.

De första varningsklockorna ringde i höstas.

James McCartys vanliga pappa – han som brukade umgås med barnbarnen, kunde snacka allvarliga saker, men också skämta – var som bortblåst.
När han kom och hälsade på stannade han uppe sent och tittade mest på videor på nätet.

– Det kändes inte som om han var sig själv. Våra barn reagerade på att han bara satt där. Dessutom frågade han vår 14-årige son om han trodde att valet var riggat, säger James McCarty.

Under Trump-eran var det som om alla deras diskussioner fick skarpa kanter.

Han och pappan rök ihop ett par gånger, över abortfrågan och Black Lives Matter-rörelsen.

Men nu skavde det mer än vanligt.

I december kom en ledtråd. Då slog James 63-årige pappa fast att Joe Biden aldrig skulle sväras in som president, trots att valresultatet spikats. Han var bergsäker på att Trump skulle svepa in i sista stund.

– Vid det laget misstänkte jag att han kanske inte bara blivit extremt konservativ, utan även följde Qanon, säger James McCarty.

James McCartys pappa blev allt mer uppslukad av Qanon – i dag har de klippt kontakten helt och hållet.

Snart kom en svärm av sms. Pappan skickade länkar till Qanon-influerare som mässade om den annalkande ”stormen” och ett ”stort uppvaknande” – fantasier om en slags utrensning i samhället, där Trump tar över USA med militär och landsförrädare ska avrättas offentligt.

”Ser mig som en fiende”

James McCarty slår sig ner i vardagsrummet i Arkansas, och letar fram ett av sms:en från i vintras.

I meddelandet vädjar hans pappa om att James och hans fru Kelly ska fylla mat- och vattenförråden, köpa generator, bensin och stålsätta sig inför ett stundande samhällskaos.

”Titta på videorna, lita på mig. Jag ber dig, från en pappa till en annan”, står det.

James suckar.

– Saken är att han tror att han är en bra pappa, som varnar oss. Om han nu tror på militärtribunaler och avrättningar av fiender, så vill han att hans närmaste ska vara förberedda, eller hur? Så han gör det av snällhet. Men jag förstår inte hur han kan tro på sådant nonsens. Det gör att jag tappar respekten för honom.

”På grund av mina politiska åsikter, ser min pappa mig i princip som fiende”, säger James.

Sedan dess har kontakten mellan far och son djupfrysts. Det har snart gått tre månader, och James ser ingen ljusning.

– För jag vet inte vad jag ska tala med honom om. Det är svårt att ha en normal konversation när han är upptagen med konspirationer. På grund av mina politiska åsikter, ser han mig i princip som fiende, säger James.

– Det finns definitivt sorg, som om någon avlidit – det är vår relation som dött.

Kanske började det med politiska skiljelinjer, men Qanon var definitivt spiken i kistan, säger han.

Anhöriga söker stöd hos varandra

När Joe Biden väl flyttat in i Vita huset, och det uppenbara maktskiftet ändå inte ruckat pappans världsbild, beslutade sig James för att söka sig till internetforumet Reddit, där han fann tråden ”Qanon Casualties”.

Dagligen fylls sidan med berättelser från anhöriga – mammor, syskon, partners – som står handfallna sedan deras närmaste har slukats av Qanons parallella verklighetsbeskrivning. En där demokratiska toppolitiker och Hollywoodeliten driver en djävulsdyrkande pedofilring, dricker barns blod, och bara Trump kan stoppa hemskheterna.

Men Qanon-teorierna utvecklas hela tiden. Nu ingår även föreställningar om att valet var stulet, att Trump kommer att sväras in på nytt – eller redan styr bakom kulisserna, och att pandemin är en bluff.

Många i supportgruppen beskriver det som om familjemedlemmarna ”ramlat ner i kaninhålet”, och inte är kontaktbara. Istället upptas anhängarnas vakna tid av en ny Q-gemenskap, med likasinnade på nätet.

James McCarty scrollar på anhörigforumet. Berättelserna är smärtsamt bekanta. I januari beslutade han sig för att också dela med sig.

”Jag måste acceptera att jag kanske aldrig får tillbaka min pappa”, skrev han, och fick snabbt svar från andra.

”Beklagar sorgen. Jag kan relatera”.

Första posten på Qanon Casualties dök upp 2019, drygt två år efter att konspirationsrörelsen börjat spridas.

Vid det laget var Qanon inte längre bara teorier som frodades på obskyra internetforum. De sipprade in på mainstreamplattformar som Facebook och Twitter. Dessutom dök många upp på Trumps valmöten med Q-loggan på t-shirts och skyltar.

Men det är först nu – det senaste halvåret – som anhöriggruppen Qanon Casualties vuxit explosionsartat.

Från 10 000 följare i augusti – till över 140 000 i dag.

”Delar familjer på mitten”

Medlemstopparna speglar verklighetens politiska tumult, och har skjutit i höjden vid datum som varit betydande för Qanon-anhängare: på valdagen i november och efter stormningen av kongressen 6 januari, när många Qanon-följare deltog i folkmobben.

Framförallt svällde forumet när Joe Biden svors in. På två dagar strömmade det till 12 000 nya medlemmar.

James McCarty säger att han känt tröst av att läsa om andra i samma sits.

– Jag återvänder fortfarande emellanåt och läser, kommenterar. Mest för att se att man inte är ensam. Men nu för tiden blir det mer sällan, för alla berättelser är så deprimerande, säger han.

Varje dag, ett nytt flöde av tragiska livsöden.

En man söker efter stöttning, eftersom båda hans äldre föräldrar tror på Qanon och vägrar vaccinera sig. ”Jag känner mig hopplös och vilsen”, skriver han.

En advokat säger att hennes pappa och 15-årige bror djupdykt i Qanon.

”De tror att jag stöttar regeringen och har börjat anklaga mig för att vara satanist, och att jag vill dricka barns blod”.

Vid stormningen av kongressen den 6 januari deltog många Qanon-anhängare folkmobben.
I tråden ”Qanon Casualties” på internetforumet Reddit delar anhöriga med sig av sina historier.

En Washington-mamma skriver att det är hennes systers födelsedag: ”Men jag kan inte ens skriva grattis eftersom hon har blockat mig överallt. Hon var min närmaste, min bästa vän. Nu känns det som om hon dött”.

En kvinna har förgäves försökt hantera sin pojkvän som varit Qanon-anhängare i tre år: ”Jag försöker lista ut om jag kan fortsätta hålla ihop vårt förhållande, eller om jag måste göra slut”.

– Som du ser, det delar familjer på mitten: man och hustru, pappor och söner, vänskaper. Det är splittringar överallt och det är fruktansvärt, säger James McCarty och sveper med tummen över mobilen.

– För mig handlar det ”bara” om förlusten av en relation. Men för andra får det reella konsekvenser, skilsmässor eller att barn sparkas ut ur huset. Det är galet att folk väljer denna radikala konspirationsteori över en relation med någon de älskar.

”Det är som en kult”

Tonen på forumet pendlar mellan hopp och förtvivlan. Varje gång Qanonare fixerar på ett nytt datum för massarresteringar och Trump-övertagande – men inget händer – väntar de anhöriga på uppvaknandet.

Ibland bryter sig folk loss, men sällan. Eftersom nya profetior dyker upp hela tiden.

Så även för James pappa.

– Jag hoppades att Bidens installation skulle vara ett uppvaknande. Men de föste bara måldatumet framför sig. Senast var det 4 mars, så vad är nästa grej?, säger James uppgivet.

– Det är verkligen som en kult. Profeter gör dumma förutsägelser, och de paketerar om teorierna.

”Relationen till mina tre barn kommer aldrig vara avhängig av deras tro eller politiska åsikter – det har jag gjort helt klart för dem”, säger James McCarty.

James tror att Qanon-rörelsen har gett hans pappa en ny identitet, känslan av att höra hemma någonstans. Men det gör honom rasande att hans pappa verkar tycka att det är acceptabelt att folk som tycker annorlunda än honom ska dödas.

– Min världssyn, mina politiska åsikter, gör att jag hamnar i samma läger som de min pappa ser som ett hot. Folk som jag ska ut ur USA, eller elimineras. Det är läskigt att så många som hundratusentals amerikaner kan tro på vad som är uppenbara lögner.

Det finns en ljuspunkt. James bror har alltid varit djupt konservativ, och hade hellre sett Trump som president. Men han förstår att republikanerna förlorade och att valet inte blev stulet. Bröderna har kommit varandra närmre än någonsin.

– Vi har kunnat tala oftare, uppmuntra varandra, och snacka ihop oss om hur vi ska göra. Min bror och jag har aldrig varit särskilt nära varandra, men när man möter svårigheter ihop, händer det att man växer samman.

Facit känns långt borta. Ändå fortsätter han och brorsan hoppas.

Det största sveket, säger James McCarty, är att det känns som om hans pappa varit tydlig med sin prioritering: Qanon och Trump, före allt.

– Så känns det till hundra procent, vilket gör ont. Relationen till mina tre barn kommer aldrig vara avhängig av deras tro eller politiska åsikter – det har jag gjort helt klart för dem.

Aftonbladets Emelie Svensson och Nora Savosnick på plats i Fayetteville, Arkansas.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Valerie, 58, tror Trump styr i kulisserna: Litar på planen

ÄMNEN I ARTIKELN

Qanon

Konspirationsteorier

USA

Donald Trump

Arkansas