Margareta, 58, fick blodproppar – nu är vaccinet stoppat

Margareta, 58, fick Astra Zenecas vaccin och drabbades ett par dagar senare av blodproppar i benet.

Nu är vaccinet stoppat i väntan på utredningen från EU:s läkemedelsmyndighet.

– Det är ju frågan alla ställer sig just nu, om det här beror på vaccinet eller inte, säger Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket.

Lördagen den 27 februari fick 58-åriga Margareta som arbetar inom LSS-vården sin första dos av Astra Zenecas covidvaccin. På måndagen fick hon ont i benen.

– Jag kände det först på måndagen och sen på tisdagen fick jag åka in till akuten, där fick jag blodförtunnande direkt, säger Margareta.

– Där konstaterade man både inflammation och proppar.

I Margaretas journal framgår att hon diagnosticerats med flembit och tromboflebit, det vill säga inflammation i venväggarna och blodproppar.

– Kort tänkte jag på om det hängde ihop med vaccinet, som en blixttanke bara men sen slog jag bort det och tänkte att nej, det kan inte hänga ihop, säger Margareta.

Margareta, 58, fick blodproppar i benen dagar efter att hon vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. ”Nu hoppas jag såklart att få en annan tillverkares vaccin till dos två”.
Margareta, 58, fick blodproppar i benen dagar efter att hon vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. ”Nu hoppas jag såklart att få en annan tillverkares vaccin till dos två”.

I förra veckan kom så de första larmen om misstänkta blodproppar efter vaccinering från flera länder, som då pausade användningen av Astra Zenecas vaccin.

– Min make ringde och frågade om jag sett och då tänkte jag: Oj, det är ju det här jag haft, säger hon.

– Och jag har aldrig haft problem tidigare och sen några dagar efter sprutan så kommer det här.

Det gjordes inte heller någon koppling till vaccinet när Margareta sökte vård, men nu har hon anmält händelsen till Läkemedelsverket.

– Jag hoppas verkligen att jag kan få ett annat vaccin till dos två, Astras vaccin skulle jag verkligen inte önska mig, säger Margareta.

– Det känns såklart olustigt efter att jag fått de här biverkningar, som jag tror det är, som var så starka.

Tiotal blodproppshändelser

Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, säger att de inte fått in anmärkningsvärt många rapporter om blodproppar. Men att de hanterar många biverkningsrapporter generellt.

– Vi hade en stor inströmning redan före rapporterna om allvarliga misstänkta biverkningar, det finns väldigt många rapporter inskickade. Bland dessa hade vi i går handlagt ett tiotal blodproppshändelser för Astra Zenecas vaccin totalt, säger hon.

– Men inget sådant ovanligt fall som väckt uppmärksamhet i andra länder.

Ute i Europa har en handfull människor dött efter att ha drabbats av de sällsynta men allvarliga misstänkta biverkningar som fick Sverige att tillfälligt pausa vaccineringarna i går. Det vill säga blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar.

Fallen under utredning

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har inlett en utredning för att undersöka den eventuella kopplingen mellan blodproppsfallen och vaccinet.

– Det började initialt med blodproppar men bara de senaste dagarna har man fått in några sällsynta fall som har en annan och ganska ovanlig klinisk bild, säger Ulla Wändel Liminga.

Hon säger att det första fallet som väckte uppmärksamhet inträffade i Österrike där myndigheterna valde att stoppa en tillverkningssats efter att en person oväntat blivit sjuk.

– Ett par dagar senare startades den här utredningen på EU-nivå när det rapporterats ovanliga fall även från andra länder, säger Ulla Wändel Liminga.

Utreder andra förklaringar

Hon säger att utredningens mål är att få svar på frågan alla ställer sig just nu – om det beror på vaccinet eller inte.

– Finns det andra förklaringar till att de här personerna har drabbats eller har de någon annan särskild riskfaktor som kan ha gjort att de drabbas av den här typen av händelse? Det ingår i den här utredningen, säger Ulla Wändel Liminga.

Under torsdagen väntas besked från EMA i frågan.

– Någon sorts rekommendation kommer att komma i morgon, säger Ulla Wändel Liminga.

Precis som EMA vill hon vara tydlig med att vaccinet ger ett gott skydd mot covid-19 och att det är väldigt sällsynta fall som nu lett till utredningen.

– Det är inte bara biverkningar, jag tycker det är jätteviktigt att ha med sig att det finns en väldigt stor nytta med vaccinen, säger Ulla Wändel Liminga.

Publisert:

LÄS VIDARE