Sabuni: ”Kommer inte dra järnridå mot ett parti”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jimmie Åkessons (SD) krav om att all invandring som utgör ”kulturell belastning” ska stoppas har väckt hätska reaktioner bland hans politiska motståndare.

Ordkriget fortsatte när Åkesson och Nyamko Sabuni (L) debatterade i Agenda.

Ändå stängde inte Sabuni dörren helt för att stötta ett konservativt block med SD.

– Vi kommer inte att dra en järnridå gentemot ett parti i riksdagen. Jag kommer inte bidra till att man isolerar partier, för det är inte så vi gör Sverige mer frihetligt, sa hon.

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.
Foto: SVT
Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.
Foto: SVT
Jimmie Åkesson, partiledare Sverigesdemokraterna.

För drygt en vecka sedan twittrade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han vill se ett totalstopp för ”all invandring som utgör en social, kulturell och ekonomiskt belastning”.

Uttalandet har mötts av massiv kritik från hans politiska motståndare. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är en av dem och har kallat Åkessons uttalande ”ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti”.

I söndagens Agenda i SVT möttes Åkesson och Sabuni och bestod av fortsatta hätska repliker där programledare Nike Nylander flera gånger tvingades kliva in när de avbröt varandra.

Hätskt ordkrig

Sabuni beskrev Åkessons uttalande som ”en generaliserande, nedsättande beskrivning av sina medmänniskor”.

– Vi ska gå i hård konfrontation mot Sverigedemokraternas värderingar. Det finns många partier som tycker olika. Sen finns det få partiledare, eller kanske bara en, som uttrycker sig ovärdigt om sina medmänniskor. Vi har redan suttit i förhandlingar med SD och Jimmie Åkesson själv och diskuterat migrationspolitik... och hör och häpna, sa Sabuni.

Då reagerade Åkesson och avbröt Sabuni.

– Förlåt att jag avbryter men nu sa du igen att jag uttrycker mig ovärdigt. På vilket sätt? Jag har inte uttryckt mig om någonting förutom den invandringspolitik som bland annat du är ansvarig för. Det är den jag uttrycker mig ovärdigt om, svarade han.

Samtidigt väntas svar på Liberalernas hot om att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sitt förslag till ny migrationslag och då eventuellt stötta ett konservativt block med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inför nästa val.

”Kommer inte att dra en järnridå mot ett parti”

Under debatten ville Nyamko Sabuni inte ge ett klart besked på frågan men betonade att Liberalerna inte kommer att isolera Sverigedemokraterna.

– Vi kommer inte att dra en järnridå gentemot ett parti i riksdagen. Jag kommer inte bidra till att man isolerar partier, för det är inte så vi gör Sverige mer frihetligt, sa hon i programmet.

Åkesson å andra sidan svarade med att det inte är säkert att SD kommer en regering med Liberalerna och sa att det bästa vore om Liberalerna åker ur riksdagen.

– Det är väldigt svårt att lösa samhällsproblem om man inte först erkänner dem. Jag är inte beredd att göra vad som helst, att stödja en regering där Nyamko Sabuni ingår om det är det här som är verkligheten. Då får ni anpassa er efter verkligheten och den politiken som är rimlig, sa Jimmie Åkesson i debatten.

Publicerad:

LÄS VIDARE