Åklagarmyndigheten

Nytt Encro-åtal med nätverkskoppling

Av: 

TT

Tullen gjorde förra våren ett stort beslag av cannabis, som genom chattloggar kunnat kopplas till de nu åtalade männen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

NYHETER

Tre män, med framträdande roller i kriminella nätverk, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott.

Även detta är en utredning som bygger på chattmaterial från den knäckta kommunikationstjänsten Encrochat.

Två av männen, 29 och 35 år, är från Södertälje medan den tredje som nu åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott vid Södertälje tingsrätt är en 35-åring från Västerås. Samtliga har framträdande roller i kriminella nätverk, enligt Åklagarmyndigheten.

– De är uppe på det som kallas grossistnivå, att de hanterar stora partier narkotika som man köper och säljer till varandra. Man verkar ha som ett grossistnätverk, säger åklagaren Markus Hankkio.

300 kilo

Genom material från Encro-chattar har männen kunnat knytas till 26 olika brott, däribland ett beslag av över 300 kilo cannabis som Tullverket gjorde i Trelleborgs hamn i april förra året.

Enligt chattarna är det 35-åringen från Västerås som organiserade transporten från Spanien till Sverige, och en del av narkotikan skulle till 29-åringen i Södertälje.

– Det är tydligt i chattarna att man hanterar narkotika, det kommer det inte vara någon tvekan om för det skrivs i klartext.

Koppla alias

En utmaning är dock att kunna koppla de alias som används i chattarna till verkliga personer.

– Av de tre är det mannen med kopplingen till Trelleborg som man har lagt ned mest arbete på att koppla till sitt alias, medan det varit lättare med de andra två, säger Markus Hankkio.

Ytterligare tre män åtalas för grovt narkotikabrott, utifrån utdrag från chattapplikationen Signal. En av dessa är den nu 29-årige man som utsattes för ett mordförsök vid en bensinmack vid Kungens kurva i januari 2020.

– Jag påstår att han har haft en roll att förmedla kontakt mellan köpare och säljare, och att han är behjälplig i en överlåtelse som sker vid ett tillfälle i Jönköping.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel domstol. Rätt är att männen åtalas vid Södertälje tingsrätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänks ha levt som knarkgrossist på solkusten – åtalas

ÄMNEN I ARTIKELN

Åklagarmyndigheten

Tullverket