Gymnasieungdomar kan vaccineras mot covid-19

Vaccin mot covid-19 kommer att erbjudas även till 16- och 17-åringar, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.

Även barn i riskgrupp som är mellan 12 och 15 år ska få vaccinet.

Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen sin nya rekommendation: att ungdomar som har fyllt 16 år ska rekommenderas vaccination mot covid-19.

Skälen är tre.

Det främsta motivet är att vaccin skyddar mot sjukdom. Folkhälsomyndigheten uppger att omkring 150 personer i 16–17-årsåldern har blivit så svårt sjuka i covid-19 att de behövt sjukhusvård.

– Här har vi gjort en riskvärdering, framförallt av personer mellan 16 och 17 år, och där ser vi att några får allvarliga symtom. Det är tillräckligt, anser vi, för att föreslå vaccination, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på en pressträff.

– Det andra skälet är att vaccination minskar risken för smittspridning bland ungdomar. Det tredje skälet är att risken för smittspridning till andra åldersgrupper också minskar något när vi sänker åldern för vaccinationserbjudandet.

Avvaktar med generellt beslut

Dessutom rekommenderas att barn med vissa medicinska tillstånd vaccineras mot covid-19 från och med 12 års ålder.

– De riskfaktorerna kommer att publiceras av Svenska barnläkarföreningen och även på Folkhälsomyndighetens hemsida. I grunden är det här påtagliga och allvarliga sjukdomar. Huvuddelen av personerna har kontakt med vården. Exakt hur man gör i regionerna, det kommer att visa sig. Jag har en känsla av att man från barnläkarhåll kommer att vara aktiva här, sa Johan Carlson, om tillvägagångssättet för vaccinering av den gruppen.

Däremot väljer Folkhälsomyndigheten att avvakta med ett generellt beslut om att vaccinera barn under 16 år, eftersom man anser att det behövs mer data.

Kan gå iväg från undervisning

Utbildningsminister Anna Ekström (S), som också deltog på pressträffen, fick frågor om vaccineringen kan ske via skolors elevhälsa, eftersom i princip samtliga elever på gymnasieskolorna i Sverige omfattas av den nya rekommendationer, samt i vissa fall även grundskoleelever.

– Utgångspunkten är att regionerna ansvarar för vaccination. Den utgångspunkten gäller också här. Alla frågor om hur vaccinerna bäst ska distribueras bör besvaras av regionerna, svarade hon, och poängterade att elevhälsan i Sveriges skolor redan har ett hårt tryck.

– Vår elevhälsa är mycket hårt ansträngd. De är till för att framförallt hantera elever som haft hög frånvaro under pandemin kan komma tillbaka.

Däremot ser hon inga problem med att elever lämnar en lektion för att vaccinera sig, svarade hon på en fråga.

Gymnasieungdomar ska kunna vaccineras mot covid-19, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).
Gymnasieungdomar ska kunna vaccineras mot covid-19, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Kan inledas i augusti

Exakt när den nya åldersgruppen kan börja vaccineras är inte helt bestämt. Enligt Johan Carlson bör processen starta efter att personer över 18 år har fått vaccin, något som myndigheten bedömer kan ske i augusti. Båda åldrarna kan vaccineras samtidigt, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning.

Vaccinet som är aktuellt för personer som har fyllt 16 år är Pfizer/Biontech, eftersom det har godkänts av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, för användning på barn över 12 år.

 

DAILY Coronasiffrorna som försvann

Aftonbladet Daily med Jonas Lejon, IT-säkerhetsspecialist.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE