Turistbuss stulen i Köpenhamn – svensk polis informerad

Foto: Polisen
Polisen i Köpenhamn har lagt ut en bild på bussen på Twitter.
NYHETER

Natten till onsdag stals en turistbuss i Köpenhamn. Fordonet är inte hittat och danska polisen fruktar att den kan användas i ett terrordåd.

På onsdagen informerade man svensk polis om stölden.

– Det stämmer. Men i nuläget har vi inte tagit några operativa åtgärder, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen.

Allt tyder på att det handlar om en vanlig fordonsstöld, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

”Men med tanke på de senaste årens händelser i Europa vill vi naturligtvis lokalisera bussen så snart som möjligt”, skriver man.

– När den aktuella värderingen av terrorhot i Danmark är vad den är, med förhöjd beredskap, så efterlyser vi bussen i hopp om att omhänderta den tidigt, säger Peter Buhl på Köpenhamnspolisen till Ekstra Bladet.

Sökte med polishelikopter

Den belgiska turistbussen stod parkerad på Vesterbro i Köpenhamn under natten mellan tisdag och onsdag. Någon gång mellan 22.00 och 07.00 stals den. På onsdagen sökte en polishelikopter efter fordonet.

Hittills har man inga spår efter bussen.

Informerade svensk polis

Nu har danska polisen informerat sina svenska kollegor i Malmö om händelsen. Det bekräftar Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på polisen i region Syd.

– Men vi bedömde utifrån den information vi har fått att vi inte behövde ta operativa åtgärder i nuläget, säger Lefèvre.

Bussens registreringsskylt är 1-DIA-309, skriver danska polisen. Upplysningar kan lämnas till svenska polisen på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köpenhamn