Wallström om Trump: Det är klart det finns en oro

avIsabelle Nordström

NEW YORK. Om 23 dagar tar Sverige över ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd.

För svenska utrikesministern finns en oro över Trump som president.

– Men vi måste döma efter handlingar, säger Margot Wallström.

1 av 4 | Foto: PONTUS HÖÖK
Utrikesminister Margot Wallström och sveriges FN ambassadör Olof Skoog inför att Sverige tar över ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd.

Margot Wallström (S) är i New York för att presentera vilka frågor Sverige ska fokusera på under sin tid i FN:s säkerhetsråd.

Under fredagsförmiddagen höll utrikesministern tillsammans med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog en pressträff på 46:e våningen i huset där svenska FN-delegationen håller till på Manhattan. Under januari kommer Sverige att ta över ordförandeskapet.

– Det känns lite pirrigt och spännande, säger Margot Wallström till Aftonbladet.

Vill ge Guterres bra start

I januari kommer även portugisen Antonio Guterres att tillträda som FN:s nya generalsekreterare. Fokus för Sveriges ordförandeskap kommer att bli tre saker:

– Vi vill ge Guterres den bästa start han kan få, bidra till att lägga grunden för en mer konstruktiv relation mellan generalsekreteraren och säkerhetsrådets medlemmar på freds- och säkerhetsområdet, säger Wallström under pressträffen.

– Vi vill bidra till att förändra arbetsmetoderna i säkerhetsrådet till mer resultatorienterade, mer inkluderande och mer transparanta metoder.

Inför medlemskapet har FN-ambassadören suttit med på en hel del möten. Både Wallström och Skoog konstaterar att det finns en hel del konflikter i rådet.

– Stämningen är riktigt kass. Det handlar framför allt om Syrien, men jag tror att risken är ju att det spiller över och att det får negativa återverkningar på konflikter också där de permanenta medlemmar egentligen inte har eller borde ha så himla mycket nationella intressen eller motsättningar, säger Olof Skoog.

”Finns en oro”

Än så länge väntar Wallström och Skoog med spänning på att se hur Trumps presidentskap kommer att bli.

– Gör han allt det han har sagt att han skulle göra skulle vi ha problem, säger Olof Skoog.

– Det är klart att det finns en oro. När EU:s utrikesministrar var det vad som kom upp, men vi vet ju inte än, säger Margot Wallström.

– Vi vet inte vem som blir utrikesminister än. John Kerry har jobbat outtröttligt för fred.

Hon vill inte i förhand kritisera Trumps kabinett.

– Vi får vänta och se, vi måste döma efter handlingar, säger Margot Wallström.

ARTIKELN HANDLAR OM