Syriska regimen intog område i Aleppo

avMartin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN

Den syriska regimen har tagit ett stort och viktigt område i östra Aleppo.

– Det är rebellernas största förlust sedan 2012, säger Rami Abdul Rahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Östra Aleppo, som kontrollerats av rebeller sedan 2012, är på väg att falla.

Syriska regimstyrkor har intagit en tredjedel av det belägrade området under de senaste veckornas offensiv. I dag tog man kontrollen över stadsdelen al-Sakhour, vilket betyder att rebellernas stadsdelar nu är uppdelade i en nordlig och sydlig del, utan kontakt med varandra.

Enligt SOHR finns redan tecken på att den nordliga delen har fallit, skriver TT. Uppgifterna kommer från regimen i Damaskus, men bekräftas av det oppositionsvänliga nätverket SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien.

Hittills har minst ungefär 10 000 civila flytt stridsområdena under de senaste veckorna. Det innebär dock att den stora majoriteten av de cirka 250 000 invånarna i östra Aleppo fortfarande är instängda.

På måndagen har offensiven pågått i två veckor, med ryskt militärt stöd. På regimens sida slåss en rad olika grupper, inklusive Iran-stödda shiamiliser. Flera viktiga stadsdelar gavs upp av rebellerna under helgen, däribland den stora Masaken Hanano.

– Rebellerna har förlorat minst 30 procent av det territorium de tidigare kontrollerade i Aleppo, säger Rami Abdul Rahman.

Symbolisk stadsdel

Masaken Hanano är en symbolisk stadsdel i och med att det var den första som intogs av upprorsmännen sommaren 2012.

Fler än 300 000 människor har mist sina liv i Syriens inbördeskrig. Mer än hälften av landets befolkning är på flykt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien