Vittnen om skräcken på nattklubben: Var dränkta i blod

NYHETER

På några ögonblick förvandlades den glada nyårsfesten till en blodig mardröm.

Gäster på nattklubben i Istanbul berättar hur desperata människor klev på varandra för att fly undan skottlossningen.

– Det var fruktansvärt, säger besökaren Sinem Uyanik till tidningen Hürriyet.

1 av 6

Vid 01.30-tiden på nyårsnatten gick en beväpnad man in på nattklubben Reina i turkiska Istanbul. Han började skjuta slumpmässigt omkring sig. Minst 39 människor dödades. 69 uppges ha skadats.

För turkiska och internationella medier berättar gäster om massakern. 22-årige Mehmet Dag gick förbi klubben när gärninsgmannen tog sig in i lokalerna.

– Jag var i chock. Han sköt en polis och en förbipasserande först, sedan sköt han några säkerhetsvakter innan han gick in på klubben. Efter det vet jag inte vad som hände. Jag hörde skottlossning och efter några minuter lät det som en explosion, säger han till nyhetsbyrån AP.

Sinem Uyanik var på Reina tillsammans med sin make.

– Vi hade kul. Helt plötsligt började folk springa. Min man sa ”Var inte rädd”. Sedan la han sig på mig. Folk sprang över mig. Min man träffades av skott på tre ställen, säger hon till tidningen Hürriyet.

– Det var fruktansvärt. Jag svimmade. När jag vaknade upp var min man täckt av blod. Folk var dränkta i blod.

”Klev över varandra”

En annan av gästerna var Sefa Boydas, professionell fotbollsspelare i Istanbul-klubben Beylerbeyi SK.

– Vi hade precis kommit dit när vi såg rök och damm vid dörren. Sen hörde vi skotten. De fick många tjejer att svimma, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Han fortsätter:

– När jag gick ut så klev människor över varandra. Jag vet inte om gärningsmannen skrek något, för besökarnas skrik var 100 gånger högre.

Under året har Istanbul drabbats av ett flertal blodiga dåd. Det gjorde att Boydas för första gången var orolig för att fira nyår i staden.

– Jag tänkte att det kunde bli bråk, att något skulle hända. En bomb, kanske. En vän sa att det inte skulle hända på ett ställe som Reina, men jag sa att det är just sådana ställen som blir måltavlor.

”Sprang ut i panik”

En servitör på klubben berättar att lokalerna var fulla av folk.

– Min vän blev skadad, vi sprang ut i panik. Jag tog min kompis till sjukhus. Det var många skadade i klubben. Det var massor av människor i rummet, säger personen.

Expressen har pratat med Nouha Murad, vars bror var på klubben under nyårsnatten. Enligt henne sprang skytten in och ut flera gånger.

– Han hade god tid att springa ut och in och hämta ammunition för att döda fler, säger hon Nouha Murad till tidningen.

Enligt uppgifter ska 700–800 personer ha firat in det nya året på Reina.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta oss!