SD-topparnas strid om ”negerboll” och ”skäggbarn”

Av: Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraternas innersta krets är djupt oense om att använda ord som ”negerboll”, ”zigenare” och ”skäggbarn”.

I interna mejlväxlingar strider flera toppnamn för att få skriva dem - andra vill rensa upp i språkbruket.

”Vi måste kunna använda ironiserande namn på pk:s löjeväckande omskrivningar. Skäggbarn är dessutom inte ens farligt”, skriver riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

”Vad är nedsättande med neger?”, skriver Björn Söder, numera riksdagens andre vice talman.

SD-ledningen har upprepade gånger fördömt och till och med uteslutit medlemmar som uttrycker sig rasistiskt och nedsättande offentligt. Bakom kulisserna pågår ett intensivt arbete med vilket språkbruk partiet ska använda i offentligheten.

Aftonbladet har tagit del av flera mejlväxlingar där ord som ”skäggbarn”, ”negerboll”, "lapp" och "zigenare" diskuteras. Ofta hamnar partitoppen i hätska diskussioner om vilka ord som är lämpliga och olämpliga.

2012 skrev en lokalpolitiker i Tomelilla ”skäggbarn” på den lokala partisidan. Ordet har använts för att beskriva asylsökande barn som ser äldre ut än 18. Formuleringen uppskattades inte av dåvarande pressekreterare Martin Kinnunen. Efter att han offentligt kritiserat användningen av ordet plockades texten snabbt bort.

Kort efteråt skrev Kent Ekeroth ett mejl till Kinnunen.

”Tycker för kännedom att det var lite att ta i att ta avstånd från ”skäggbarn”, skrev han och fortsatte.

”Vi måste kunna använda ironiserande namn på pk:s löjeväckande omskrivningar. Skäggbarn är dessutom inte ens farligt”.

”Bonnig rasism”

Kinnunen svarade att uttrycket signalerar ”bonnig rasism”.

"Vi har redan problem med företrädare som inte förstår hur man kommunicerar som politiker. Nedsättande epitet, bonniga skämt etc måste hållas långt borta" skrev han.

Kinnunen avslutade med några ord som förefaller direkt riktade till Ekeroth ”Blir mäktigt irriterad över internt försvar för sådant här mupperi”.

Ett annat exempel är användningen av ”zigenare”. I oktober 2012 sände Sveriges Radios Ekot ett program om hur romer blir diskriminerade på svenska bensinmackar.

Sverigedemokraterna dåvarande partisekreterare Björn Söder skrev i samband med det på Facebook att ”det kanske fanns en anledning” till att ”zigenare” diskrimineras - ett inlägg han blev kritiserad för.

Även internt utbröt ett storbråk mellan SD-topparna, visar dokumentationen som Aftonbladet har tagit del av. "Det är omotiverat och taktlöst att fortsätta kalla romer för zigenare och svarta för negrer", skrev gruppledaren Mattias Karlsson i ett mejl varpå Björn Söder svarade: ”Står det i kommunikationsplanen att vi skall kalla zigenare för romer?”.

”Kan lika gärna lägga ner partiet”

Aftonbladet har i flera artiklar kunnat visa hur samarbetet mellan Björn Söder och de övriga i "De fyras gäng" - Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof - de senaste åren blivit allt mer infekterat. En källa med insyn har tidigare kunnat berätta att attityden mellan dem försämrats i samband med riksdagsinträdet.

– Björn Söder blev mer och mer skeptisk till hur de andra agerade, framför allt när det gäller partiets organisation, säger källan.

I den hätska mejlväxlingen, som bär ämnesraden ”Romer kontra Zigenare”, går konflikten i öppen dager.

”Ja, jag har nu lärt mig att negerboll får man absolut inte kalla det längre. Det skall kallas chokladboll. Zigenare skall kallas romer. Vad är nästa? Skall jag akta mig för att säga massinvandring?”, skriver Söder och fortsätter:

”Vi kanske lika gärna skall lägga ner partiet och gå upp i Folkpartiet och Centern om vi nu är så rädda för att kalla saker vid sina rätta namn?”.

Richard Jomshof svarar: ”Om vi ska kalla 'saker vid sina rätta namn' kanske vi ska kalla (...) svarta för niggers, samer för lappar osv. Vi måste vara lyhörda. Saker förändras”.

Men Björn Söder framhärdar. Han skriver hur han ser ”med fara på hur snabbt vi rättar in oss i ledet” och påstår att partiet ”håller på att slätas ut”.

När han håller fast vid att det är rätt att använda uttrycken och menar att Jomshofs argumentation börjar "spåra ur", avslutar Richard Jomshof: "Suck. Och du är vår partisekreterare".

Söder: Orden har aldrig varit kränkande

Björn Söder skriver samtidigt ett mejl till en bekant där han uttrycker sin frustration över att inte få använda ordet "zigenare":
"Vad är egentligen nedsättande med detta? Det är samma diskussion som man har om ordet neger. Vad är nedsättande med neger?".

Björn Söder säger till Aftonbladet att han numera undviker att säga ”neger” och ”zigenare”. Men han tycker inte att orden är kränkande i sig.

– De själva kan ju kalla sig det, därför tycker jag det är väldigt konstigt att det skulle vara kränkande.

Det kan ju vara så att man tar ett nedsättande ord och så använder man det för att markera att man tar tillbaka uttrycket?

– Men de orden har för mig aldrig varit kränkande. Jag är oförstående till det.

Men vissa tycker att det är kränkande?

– Jag känner jättemånga som inte tycker det.

Varför är det viktigt att använda orden?

– Det är inte viktigt. Jag har anpassat mig efter hur situationen är i Sverige. Sedan kan man ha en filosofisk diskussion huruvida det är rätt att hitta på nya namn för olika saker. Det är typiskt svenskt. Utomlands tycker man att det är jättekonstigt.

Richard Jomshof vill inte låta sig intervjuas om mejlväxlingen. Han skriver däremot i ett sms att han anser att ord som ”zigenare” och ”neger” bör undvikas.

Publicerad: