Varningen inför julhelgen: Extra stor risk för olyckor

1 av 2
NYHETER

Kör försiktigt om du ska ut i jultrafiken på torsdag och fredag.

Olyckorna verkar nämligen öka när det är ”arbetsgivarjul”.

– När julafton ligger på en lördag är det torsdag och fredag som är de riktiga resdagarna, säger Karin Bengtsson på Transportstyrelsen.

Kör extra försiktigt i jultrafiken i år. Flest olyckor inträffar innan jul och i år är risken särskilt hög för olyckor, efter som det väntas bli riktigt trångt på vägarna.

– När julafton ligger på en lördag är det torsdag och fredag som är de riktiga resdagarna. Vi kan förvänta oss att resandet koncentreras till precis innan helgen, vilket betyder att det kommer att vara mycket folk ute på vägarna, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen.

Hon säger att om julafton är på exempelvis tisdag eller onsdag sprider bilisterna ofta ut resdagarna över flera dagar.

Fler olyckor på större vägar

Enligt statistik från polisen sker i snitt 39 trafikolyckor med personskador per dag mellan 20 december och 12 januari, som är den period man kallar jultrafiken.

Sedan 2010 har 84 personer dött i jultrafiken sedan 2010. Flest dog under förra årets julhelg, när 19 personer miste livet. Året innan dog 8 personer under samma period. Det finns också skillnader mellan länen. I Skåne och Västra Götaland har flest personer dött i jultrafiken, 13 respektive 11 personer, mellan 2010 och 2016. På tredje plats kommer Norrbotten med 7 dödade.

I Stockholm har däremot flest skadats trafiken under julhelgerna. Mellan 2010 och 2015 har 154 personer har skadats svårt i jultrafiken.

– Där de största vägarna finns sker i regel fler olyckor. Skåne, Västra Götaland och Stockholm är län där många rör sig, säger Karin Bengtsson.

Det finns ingen tydligt samband mellan väderförhållanden och antalet olyckor i statistiken.

– Vi kan inte direkt koppla olyckorna till dåligt väder. Det kan vara så att ett ymnigt snöfall och uppenbart dåligt väglag gör att man tar det lite lugnare och anpassar hastigheten, säger Karin Bengtsson.

– Men ibland kan det se ut som att det är torr vägbana men så är det inte det, utan det kan vara halt.

”Håll koll på trafiken – inte mobilen”

Hon uppmanar bilister att vara extra försiktiga när så många väntas ge sig ut på vägarna på torsdag och fredag.

– Om det går, välj gärna mötesseparerade vägar. Se till att planera i god tid, stressa inte och anpassa hastigheten efter rådande väglag, säger Karin Bengtsson.

– Var självklart nykter och fokusera på trafiken – inte mobilen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik