Sverige förlänger gränskontrollerna till mitten av maj

NYHETER

Sverige har beslutat att förlänga gränskontrollerna i södra Sverige i ytterligare sex månader – till mitten av maj 2018.

Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.

Samtliga länder som har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet har nu meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader.

Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

– I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, säger justitieminister Morgan Johansson till TT.

Johansson: Behöver ha kontroll över våra gränser

Enligt honom är anledningen att Sverige fortfarande behöver ha kontroll på gränsen, med tanke på terrordådet på Drottninggatan tidigare i år.

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser, inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson till TT och fortsätter:

– På en vanlig vecka så vägrar vi nu inresa för ungefär 200 personer. Så det finns ett antal individer som rör sig runt om i Europa som inte har uppehållstillstånd och det är klart att ser situationen ut så måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetsåtgärder som vi har vidtagit, säger Morgan Johansson.

Annorlunda säkerhetsläge

EU-kommissionen har tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontroller med hänvisning till flyktingkrisen. Samtidigt har man – efter hårda påstötningar från de gränskontrollerande länderna – öppnat för förlängda kontroller av säkerhetsskäl i stället.

TT: Vad räknar ni med för form av gehör från EU-kommissionen?

– Jag träffade EU-kommissionären Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson.

Vidare säger Morgan Johansson att man troligtvis måste föra en diskussion på EU-nivå om ”hur vi ska ha det framöver”.

Andra kompensatoriska åtgärder

– Jag tror att alla vill tillbaka till Schengenordningen, men vi måste samtidigt erkänna att säkerhetsläget i Europa ser annorlunda ut i dag än vad det gjorde när Schengen en gång skapades, konstaterar Morgan Johansson och fortsätter:

–  Vill man komma bort från den här typen av gränskontroller – då får man ha andra kompensatoriska åtgärder på plats. Och så länge man inte har det, och vi ser terroristattentat var och varannan månad i Europa nu, då är det här en nödvändig åtgärd, säger justitieministern till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM