Första kvinnliga ledaren tar över Samoa

Av:  TT

Fiame Naomi Mata'afa när hon svor ämbetseden i ett tält i maj.
Fiame Naomi Mata'afa när hon svor ämbetseden i ett tält i maj.

En ”ny dag” har grytt, utropar premiärminister Fiame Naomi Mata'afa efter en lång maktkamp i Samoa.

Efter över två månader som ”illegal” ledare har företrädaren gett upp och maktskiftet inletts.

Den gamle premiärministern Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi förlorade valet i april – men vägrade släppa makten, och lämnade inte över några nycklar till de folkvaldas lokaler. Mata'afa, som blir önationens första kvinnliga ledare, svor därför sin ämbetsed i ett tält framför parlamentet.

Men dödläget om vem som egentligen styr har bestått, ända tills i fredags då en appellationsdomstol fastslog att Malielegaoi barrikaderat sig illegalt på premiärministerns kontor och att Mata'afa varit landets rättmätiga ledare sedan i maj.

Nytt parti

Enligt vittnen har nu Malielegaoi flyttat ut sina tillhörigheter från kontoret.

– Detta är en ny dag! säger Mata'afa.

– I dag har jag och min regering hållit möten för att inleda maktskiftet, meddelar hon enligt nyhetsbyrån AFP, och tillägger att det formella bytet till ett nytt styre kan ske på tisdag.

Valresultatet var en politisk jordbävning i Samoa, eftersom Malielegaois parti HRPP har dominerat så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat. Bara några månader före valet hoppade Fiame Naomi Mata'afa av från HRPP till det nybildade partiet FAST, som alltså nu ska styra.

Skippade en fredag

Samoa väckte för tio år sedan uppseende genom att ”hoppa över” datumlinjen, när landet bytte tidszon från 11 timmar efter GMT (Greenwich Mean Time) till 13 timmar före. Klockorna ändrades alltså inte, men landet ville hellre vara först när det globala dygnet börjar än sist. Därmed gick invånarna dock miste om ett helt dygn vid bytet, när fredagen den 30 december 2011 hoppades över.

Närliggande Amerikanska Samoa har dock kvar den gamla tidszonen. Med sina band till USA föredrog de öarna att fortsätta med en tid som ligger en timme efter Hawaii.

Publisert: