Supervärmen studsar in – temperaturer uppåt 30 grader

I morgon kommer den på besök. Sedan sticker den iväg – för att snabbt studsa tillbaka.

Sommarhettan återvänder och väntas pika på söndag.

– Att en varmare luftmassa drar in och att det är fortsatt soligt gör att vi kommer upp i högre temperaturer, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Efter en våg av heta dagar och nätter har temperaturen sjunkit något de senaste dagarna. En känsla av normalitet har infunnit sig.

Nu väntar en comeback för den riktiga hettan.

Redan imorgon är det dags, då varm luft drar in över södra halvan av Sverige. Den senaste prognosen från SMHI visar 27 grader i Stockholm, 25 grader i Malmö och 24 grader i Göteborg.

Regn? Knappast. Moln? Inte särskilt många.

Kan bli läge att svalka sig när supervärmen drar in över landet igen.
Kan bli läge att svalka sig när supervärmen drar in över landet igen.

Lurigt nog rikoschetterar värmen hastigt på onsdagen. Som en bumerang vänder den tillbaka och temperaturerna dyker till 20-strecket på flera håll i landet. I Stockholm väntas 22 grader och molnfri himmel.

– Här varierar luftmassan. Under torsdagen är det varmare luft och vind som hjälper till. På fredagen så varierar vädret lite och det blir inte lika varmt, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Men dippen blir inte långvarig. På lördagen och söndagen väntas åter varma temperaturer i hela Sverige. Med undantag för Norrbotten väntas över 20 grader i hela landet.

Söndagen väntas bli särskilt varm med temperaturer uppemot 30 grader på sina håll.

Med hetta kommer risk för skogsbränder.
Med hetta kommer risk för skogsbränder.

Risk för skogsbrand

Med hettan följer också vissa risker. I naturen finns anledning att vara försiktig.

– Eftersom det är övervägande soligt och torrt så är risken för bränder i skog och mark stor eller mycket stor, säger Sofia Söderberg.

Efter helgen kan en ny vändning i vädret stå på tur. Prognosen är osäkrare, men ser ut att gå i moll för soldyrkare. Moln och skurar kan att sätta tonen.

– Det blir en mer osäker utveckling i nästa vecka och vädret väntas bli mer varierat, säger Sofia Söderberg.

Publisert:

LÄS VIDARE