Strömavbrottsovädret drar vidare mot Mälardalen

Uppdaterad 2021-07-28 | Publicerad 2021-07-27

Runt om i Sverige skapade ovädret stor oreda under tisdagen.

Blixtarna och dundret som orsakade en blackout i Kalmar fortsatte in i landet.

Under natten och på onsdagen når ovädret Mälardalen och delar av Dalarna.

– Även då kan det handla om stora regnmängder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Skyfallet och åskan som drabbade delar av Kalmar orsakade ett stort strömavbrott och lämnade både hus, hotell och köpcentrum översvämmade och utan el.

Inför ovädret varnade meteorologer för skyfallet. Nu fortsätter det upp mot Eskilstuna, Västerås och Stockholm.

– Lokalt kan det handla om uppemot 35 millimeter regn på någon eller ett par timmar, vilket leder till översvämmande källare, mindre vattendrag och viadukter, säger Mikael Sjöstrand.

– I samband med kraftiga skurar kan även vindbyarna vara mycket kraftiga under en kortare tid, stormbyar kan förekomma i samband med att en ordentlig åskskur drar in.

Kalmar svämmades över på kort tid på tisdagsförmiddagen.

Blackout i Kalmar och på Öland

Det blixtrande ovädret orsakade översvämningar i stora delar av Kalmar och lämnade delar av länet strömlöst.

I Kalmar centrum gick vattnet upp över fötterna och svämmade över både källare och köpcentrum. Bland annat fick gallerian Baronen stänga.

– Så här jävligt har det nog aldrig varit. Det bara flöt där jag stod, säger en person som bor i närheten av Kalmar centrum.

Strömdipp på Liseberg

I Jönköping var över 4 000 hushåll utan ström på tisdagseftermiddagen, enligt SVT Jönköping. Samtidigt fick räddningstjänsten in flera larm om översvämningar.

I Göteborg drabbades Liseberg av elproblem efter att ett åskoväder dragit över staden. Besökare fick lämna köerna till attraktionerna.

– Det är inte ett strömavbrott. Det är ett strömdipp, strömstyrkan går ner, på grund av åskovädret. Men åskan är på väg ner. Jag tror att vi ska vara i gång snart, sa Peter Johansson på Lisebergs presstjänst.

Nu rör sig ovädret vidare i landet.

Drar vidare mot Stockholm

Särskilt boende kring Västerås, Eskilstuna och Stockholm får bereda sig på regn och liknande scenarion under onsdagen. Även boende runt Borlänge och Falun.

Ovädret som dragit över Kalmar fortsätter på tisdagskvällen och natten in över Svealand.

– Även då kan det handla om stora regnmängder framförallt kring Mälardalen och i de östra delarna av Dalarna under onsdagsdygnet, säger Mikael Sjöstrand.