Unga åker utomlands – och testar sig inte vid symtom

Fyra av tio har smittats utomlands

Unga som struntar i att testa sig, turister som tagit semester från restriktionerna och personer som blir sjuka efter utlandsresan.

Smittan ökar och deltavarianten dominerar – i flera regioner.

– För mig är det inte så oväntat, säger Per-Åke Jarnheimer tf smittskyddsläkare i Region Kalmar.

Flera regioner i landet vittnar om samma sak.

Smittan ökar, framför allt bland unga, och delta är varianten som dominerar.

Region Uppsala konstaterar i den senaste länsstyrelserapporten att fyra av tio nya deltafall under de senaste två veckorna går att koppla till utlandsresor.

Fyra av tio har smittats på resan

Fenomenet svenskar som reser utomlands, kommer hem och blir sjuka verkar bli allt vanligare. I Region Örebro gick nästan 40 procent av alla nya fall under den senaste veckan att härleda till en utlandsresa. I Region Västmanland kopplas drygt 30 procent av fallen till samma sak.

Även i Region Kalmar ses resor utanför Sverige som en dominerande orsak till att smittan sprids.

– För mig är det inte så oväntat att det ser ut som det gör. I och med att deltavarianten är mer smittsam och tar över mer och mer i Europa är risken att smittas på resan nu högre än tidigare, säger Per-Åke Jarnheimer, tf smittskyddsläkare i Kalmar.

Per-Åke Jarnheimer, tf smittskyddsläkare i Kalmar.
Per-Åke Jarnheimer, tf smittskyddsläkare i Kalmar.
En badplats i Malmö som är ganska full av människor.
En badplats i Malmö som är ganska full av människor.

Unga testar sig inte

I Region Kalmar är unga, i åldern 16–29 år, i majoritet bland de som testar positivt för corona. Det är också de unga som just nu verkar sprida vidare smittan. Enligt länsstyrelsen senaste rapport är det få som testar sig vid symtom och flera struntar i att stanna hemma vid sjukdom.

– Vi vet att det förekommer, men inte exakt i vilken omfattning. Unga är extra mottagliga för viruset eftersom att de inte är vaccinerade. De umgås också med andra unga vilket gör smittspridningen stor i just den åldersgruppen, säger Per-Åke Jarnheimer.

Är unga dagens superspridare?

– Det är för tidigt att säga. Generellt verkar många nu ha slappnat av vad gäller restriktionerna – särskilt de unga. De är dessutom dominerande i kategorin utlandssmittade.

Tar semester från restriktionerna

Men det är inte bara unga som verkar ha tagit semester från coronarestriktionerna. Det verkar även turisterna gjort.

Enligt länsstyrelsens rapport har sommarturisterna i Region Kalmar medverkat till ökad trängsel på både stränder och krogar.

– Kanske är det så att man inte längre ställer in roliga saker när man känner sig lite sjuk. Men restriktionerna som funnits under hela pandemin är minst lika aktuella nu – undvik trängsel och stanna hemma om du är sjuk, säger Per-Åke Jarnheimer.

Människor med munskydd i Palma på Mallorca.
Människor med munskydd i Palma på Mallorca.

”Lugnare än på länge”

I Region Skåne ökade antalet nya fall från 30 per dag vecka 28 till 51 nya fall under vecka 29. Trots det bedöms läget vara stabilt – i flera regioner.

Så även i Kalmar.

– Det är betydligt lugnare än på väldigt länge. Men vi kan inte slappna av. Det allra viktigaste nu är att alla som kan vaccinera sig också gör det, säger Per-Åke Jarnheimer.

DAILY Corona + charter = sant?

Aftonbladet Daily med Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE