Uppmaningen inför nazimarschen: Håll barnen borta

1 av 4 | Foto: TT
Den 17 september demonstrerade ett 50-tal nazister olovligt i Göteborg.
NYHETER

Polisen rustar för våldsamma sammandrabbningar mellan nazister och motdemonstranter i Göteborg i morgon.

I ett mejl uppmanar rektorerna på Bräckeskolan på Hisingen föräldrar att hålla sina barn borta från de centrala delarna av staden.

Men utskicket har fått kritik.

– Vi gjorde det av ren omtanke om barnen. Vi vill inte att barnen ska utsättas för fara, säger rektorn Monika Blom.

Skärmdump från meddelandet som rektorerna skickade ut.

På lördagen genomför nazistiska Nordiska motståndsrörelsen en marsch i centrala Göteborg. Organisationen uppger att uppemot 1 000 sympatisörer ska medverka. De kommer att mötas av motdemonstranter – som kan bli tio gånger fler. Nätverket Arna, en paraplyorganisation för autonoma vänsterrörelser i Skandinavien, har uppmanat sina anhängare att resa till Göteborg. Aktivister kommer att bussas till staden från bland annat Finland, Danmark och Norge.

”Vill inte utsätta barn för fara”

Ett enormt polispådrag sätts in för att upprätthålla ordningen – men risken för oroligheter bedöms vara överhängande.

På torsdagskvällen skickade rektorerna för Bräckeskolan på Hisingen ut ett mejl till vårdnadshavarna för sina 500 elever. Där uppmanas föräldrarna att hålla barnen borta från centrum.

”Vi önskar att ni familjer inte åker in till stan under demonstrationerna utan stannar hemma med barnen så de kan känna sig trygga”, står det i meddelandet.

– Vår tanke när vi skrev den var endast att vi inte vill utsätta barn för fara. Det var ren omtanke med anledning av att det kan bli stökigt i centrum, säger Monika Blom, en av rektorerna, till Aftonbladet.

Fick kritik

Enligt Monika Blom har reaktionerna på utskicket till största delen varit positiva. Några kritiker menar dock att skolan inte bör lägga sig i vad föräldrar och elever gör på helgerna.

I ett uppföljande inlägg skriver rektorerna:
”Naturligtvis får ni åka in till staden under helgen och det är naturligtvis vårdnadshavare som bestämmer över sina barn. Vi ber om ursäkt om det har blivit en missuppfattning. Vi vill som vanligt bara barnens bästa”.

– Ett fåtal hörde av sig med negativ respons. Därför skrev vi en uppföljning om att familjerna såklart får åka in. Men vi tycker inte att man bör ta med barnen eftersom de riskerar att känna sig otrygga, säger Monika Blom, och fortsätter:

– Det är naturligtvis vårdnadshavare som bestämmer över sina barn. Vi försöker inte bestämma över vad människor gör på helgen, vi vill bara barnens bästa. 

Hissar regnbågsflaggor

Rektorernas mejl skickades ut efter att stadsdelsförvaltningarna på Hisingen lagt upp ett meddelande på intranätet om att regnbågsflaggor ska hissas under helgen.

”Det är en viktig signal om att vi står för demokrati, jämlikhet och mänskliga värde”, skriver stadsdelsdirektörerna.

– Vi lade ut detta om flaggningen och sedan informerade vi också om vad som kommer att hända i helgen. I Biskopsgården (som ligger på Hisingen, reds. anm) talas det 147 språk, till exempel. Det är inte per automatik så att alla tar del av information i tidningar eller på tv, säger Cecilia Lööf, kommunikationschef på västra Hisingens stadsdelsförvaltning.

– Om det är så att det skulle bli illa i helgen så är det bättre att man fått för mycket information än för lite. Sedan är det självklart så att alla får ta sitt eget ansvar för vad man gör.

Efter ”negativ respons” skickade rektorerna ut ett nytt meddelande.

HÄR KOMMER NAZISTERNA MARCHERA: